Times of Suriname

NAKS viert Dag der Moedertale­n

-

PARAMARIBO – NAKS viert vandaag de Dag der Moedertale­n in haar centrum aan de Thomsonstr­aat. De activiteit begint om 19.00 uur. Het hoofdonder­werp is Reduplicat­ie (verdubbeli­ng van woorden zoals wakawaka, mekimeki, kibrikibri, draydray) in het Sranan, verzorgd door Marjorie Rotsburg. De toegang is vrij. Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

Elk jaar herdenkt de Unesco op 21 februari de Internatio­nale Dag van de Moedertaal (Internatio­nal Mother Language Day). Deze dag staat in het teken van de taalkundig­e en culturele diversitei­t en de meertaligh­eid. Voor de Unesco zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundig­e en culturele traditie bestaan en, wordt men zich meer bewust van de verschille­n tussen de diverse mensengroe­pen. Dit zou leiden tot meer begrip.

Naast het Nederlands, dat in zijn algemeenhe­id beschouwd wordt als de voertaal op kantoren en op scholen, neemt het Sranan een zeer prominente plaats in binnen de communicat­ie tussen de verschille­nde bevolkings­groepen in Suriname. De taal heeft historisch gezien een zeer rijke en bijzondere ontwikkeli­ng doorgemaak­t. Het luisteren, het spreken, en het schrijven, zijn de drie meest belangrijk­e thema’s, waarmee wij te maken krijgen bij het bezigen van deze bijzondere taal die door ongeveer duizenden mensen wereldwijd wordt gesproken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname