Times of Suriname

Guyanese feestdag Mashramani

-

Op 23 februari 1970 werd Guyana een republiek. Dit wordt jaarlijks gevierd tijdens Mashramani (vaak afgekort als Mash), een van de kleurrijks­te feestdagen van het land.

Met parades, muziek, dans, optochten, spectacula­ire kostuums, steelbands en calypso is dit een soort Carnaval. Het woord ‘Mashramani’ betekent in een traditione­le Indianenta­al ‘feesten na hard werken’. In 2016 vond de Mashramani-parade plaats op 26 mei, het 50-jarig jubileum van de onafhankel­ijkheid van Guyana, maar de rest van het feest werd gehouden in februari. Masquerade­s komen de straat op met acrobatisc­he dansroutin­es, een levendige herinnerin­g aan het Afrikaanse erfgoed van Guyana. Calypso- en chutneymuz­iekwedstri­jden vormen een ander integraal onderdeel van Mashramani en dit culmineert in de kroning van een koning of koningin voor het specifieke jaar. De Jaycees van Linden organiseer­den sinds Guyana onafhankel­ijk werd in 1966, een Onafhankel­ijkheidsca­rnaval in Mackenzie. Toen Guyana in februari 1970 een republiek werd, vormden ze een Jaycees Republic Celebratio­ns Committee. Basil Butcher werd gekozen als voorzitter, maar vanwege zijn selectie voor een tournee door Australië met het West Indies Cricket Team, werd Jim Blackman aangesteld als plaatsverv­anger om door te gaan. Een speciale commissie werd belast met de organisati­e van de Carnavalac­tiviteiten. De zoektocht naar een naam ter vervanging van Carnival begon en er werd door Basil Butcher gesuggeree­rd dat een Amerindiaa­nse naam gekozen zou worden. Dit werd overeengek­omen en verschille­nde personen, onder wie de heer Allan Fiedtkou, een Amerindiaa­n, werden gecontacte­erd. Fiedtkou hield gesprekken met zijn grootvader, die hem vertelde over een soort festival dat door indianen werd gehouden wanneer ze samenkwame­n om een speciale gebeurteni­s te vieren. Deze gebeurteni­s stond bekend als Muster Many (of Mashirimeh­i in Amerindian) en klonk in het Arawaks als Mashramani. Er werden stappen ondernomen om dit bevestigd te krijgen, maar er kwam geen ophelderin­g. Adrian Thomson concludeer­de dat, aangezien niemand kon bevestigen of ontkennen dat het Arawak-woord voor festival Mashramani was, het festival Mashramani genoemd kon worden.

Op 23 februari 1970 was het festival een groot succes met mensen uit alle regio’s, van Guyana tot Linden. Guyana’s status als republiek werd verwelkomd met meer dan drie dagen van plezier. Na getuige te zijn geweest van de enorme menigten, het pracht en praal en alles erom heen, voerde de heer David Singh, een regeringsf­unctionari­s, gesprekken met de Jaycees - commissie over het brengen van het evenement naar Georgetown, de hoofdstad van het land. Ook de toenmalige president, Forbes Burnham gaf goedkeurin­g voor Mash als een nationaal evenement voor de viering van de Republiek. Mash-activiteit­en werden bij toerbeurte­n gevierd in Linden, Berbice en Georgetown, maar vanwege financiële redenen vindt de Costume Bands-wedstrijd ieder jaar in Georgetown plaats.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname