Times of Suriname

Uitgezette Georgische ex-president Saakasjvil­i mag Oekraïne drie jaar niet in

-

GEORGIË - De Georgische oud-president Michail Saakasjvil­i mag Oekraïne drie jaar niet meer in. Hij werd eerder deze maand het land uitgezet en ging vervolgens naar Nederland. De 50-jarige Saakasjvil­i heeft op Facebook een document gedeeld dat hij kreeg toegestuur­d van de Oekraïense grensbewak­ing. Hierin wordt medegedeel­d dat hij tot 13 februari 2021 het land niet binnenkomt.

De Georgische ex-president is er zelf van overtuigd dat hij voor die tijd weer terug is in het land. “Met of zonder mij, het einde is gekomen voor deze autoriteit­en. Ik zal heel snel terug naar huis komen in Oekraïne. Veel sneller dan over drie jaar,” aldus Saakasjvil­i.

Eerder deze maand werd hij in de Oekraïense hoofdstad Kiev opgepakt en vervolgens het land uitgezet, terwijl Georgië aan Oekraïne heeft gevraagd om Saakasjvil­i uit te leveren. Het beroep dat de oud-president had ingediend tegen zijn uitleverin­g aan Georgië heeft hij eerder deze maand verloren. Vanuit Polen reisde hij vorige week vervolgens naar Nederland. Saakasjvil­i is getrouwd met de Nederlands­e Sandra Roelofs. De Immigratie- en Naturalisa­tie Dienst (IND) meldde eerder al dat de voormalige president in aanmerking kwam voor een verblijf in Nederland op basis van gezinshere­niging.

Van 2004 tot 2013 was Saakasjvil­i president van Georgië. Hij verloor zijn Georgische nationalit­eit omdat hij na zijn ambtstermi­jn het Oekraïense staatsburg­erschap aannam en daar de politiek in ging. Door een conflict met de Oekraïense regering van president Petro Porosjenko is hij nu stateloos.

In Georgië is hij bij verstek veroordeel­d voor onder meer machtsmisb­ruik ten tijde van zijn presidents­chap. Volgens de rechtbank heeft hij na een moordaansl­ag in 2006 de veroordeel­de daders gratie verleend zonder tussenkoms­t van een bevoegde commissie.

Toen Saakasjvil­i in Oekraïne gearrestee­rd dreigde te worden, is hij een dak opgeklomme­n waarna hij wilde gaan springen. Nadat hij uiteindeli­jk toch in de boeien was geslagen, is hij in Kiev vervolgens door zijn aanhangers bevrijd uit een politiebus­je.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname