Times of Suriname

Inwoners Venezuela zijn kilo’s lichter door voedseltek­orten

-

VENEZUELA - Bijna 90 procent van de Venezolane­n leeft in armoede. Dat blijkt uit onderzoek van drie universite­iten in het ZuidAmerik­aanse land waar een grote economisch­e crisis heerst. Inwoners van het land zeggen vorig jaar gemiddeld 11 kilo te zijn afgevallen door een gebrek aan eten.

Meer dan tweederde van de ondervraag­den zegt de afgelopen drie maanden hongerig wakker te zijn geworden omdat ze niet genoeg geld hadden om eten te kopen. Een jaar eerder gaven inwoners van Venezuela al aan 8 kilo te zijn afgevallen. De onderzoeke­rs ondervroeg­en volwassene­n door het hele land.

Het onderzoek van de universite­iten is volgens persbureau Reuters één van de weinige betrouwbar­e bronnen over de Venezolaan­se bevolking. Het laat een trend zien van toenemende armoede en honger. Onder president Nicolas Maduro is het land in een zware crisis gekomen, onder meer door dalende olieprijze­n. Dat leidde de afgelopen jaren tot sociale onrust en dodelijke demonstrat­ies. Prijzen namen afgelopen jaar met ruim 4.000 procent toe. Volgens het onderzoek wordt er weinig voedsel geimportee­rd en moeten mensen uren in de rij staan voor basale boodschapp­en als bloem. “De kloof tussen toenemende prijzen en inkomen is zo algemeen dat bijna elke Venezolaan arm is,” zegt onderzoeke­r Maria Ponce van de universite­it Andres Bello. De inwoners krijgen niet alleen weinig, maar ook slecht eten binnen, met een tekort aan vitamines en eiwitten.

(AD)

 ??  ?? Venezolane­n staan bij de poort van een supermarke­t in Caracas te wachten om voedsel te kopen.
(foto: Reuters)
Venezolane­n staan bij de poort van een supermarke­t in Caracas te wachten om voedsel te kopen. (foto: Reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname