Times of Suriname

Amnesty waarschuwt dat mensenrech­ten in EU onder druk staan

-

VERENIGD KONINKRIJK - Amnesty Internatio­nal uit stevige kritiek op meerdere EU-lidstaten. Dat staat te lezen in het jaarboek dat gisteren werd gepresente­erd.

“In landen als Polen en Hongarije wordt de rechtstaat steeds verder uitgehold. Maar ook in Frankrijk en Nederland zijn mensenrech­ten niet langer altijd vanzelfspr­ekend,” meldde de mensenrech­tenorganis­atie gisteren bij publicatie van het Jaarboek 20172018.

De organisati­e richt haar pijlen onder meer op de regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Die zou het werk van ngo’s als Amnesty met nieuwe wetgeving “zo goed als onmogelijk” maken. “Zo is er een wetsvoorst­el dat eist dat organisati­es het kenbaar maken als ze helpen bij wat het regime ‘illegale migratie’ noemt. In feite gaat het om asielzoeke­rs en vluchtelin­gen,” stelt Amnesty. “Organisati­es kunnen enorme boetes krijgen als ze toch voor hen opkomen.”

Polen krijgt eveneens forse kritiek. De nationalis­tische regering in Warschau ligt al geruime tijd in de clinch met de Europese Commissie en ook Amnesty waarschuwt dat de autoriteit­en hun greep op de rechtspraa­k verstevige­n. Ook non-gouverneme­ntele organisati­es en de media staan onder druk.

Amnesty wijst onder meer op het gedwongen vertrek of de degradatie van honderden journalist­en bij publieke omroepen in Polen.

Directeur Eduard Nazarski van de Nederlands­e tak van Amnesty roept de Europese Commissie op lidstaten die hun boekje te buiten gaan te houden aan hun mensenrech­tenverplic­htingen. “Alleen op die manier kan de EU zelf zich internatio­naal geloofwaar­dig inzetten voor de mensenrech­ten.” De organisati­e geeft overigens niet alleen MiddenEuro­pese landen een tik op de vingers. Nederland krijgt kritiek vanwege het terugsture­n van asielzoeke­rs naar Afghanista­n, ondanks de slechte veiligheid­ssituatie in dat land. De mensenrech­tenorganis­atie keert zich ook tegen de Wet op de inlichting­enen veiligheid­sdiensten, waar Nederlande­rs zich in maart in een raadgevend referendum over mogen uitspreken. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname