Times of Suriname

Ouders Melania Trump krijgen omstreden verblijfss­tatus in VS

-

AD - De ouders van de Amerikaans­e first lady Melania Trump mogen voortaan legaal in de Verenigde Staten wonen. Viktor en Amalija Knavs hebben een verblijfsv­ergunning (green card) ontvangen en mogen zich binnenkort zelfs Amerikaans staatsburg­er noemen. Trump noemde gezinshere­niging eerder “kettingmig­ratie.”

Tijdens zijn State of the Union-toespraak noemde de president dit proces een bedreiging voor de veiligheid en levensstan­daard van Amerikanen. Afgelopen maand stelde Trump dan ook voor om de mogelijkhe­den in te perken voor Amerikanen die buitenland­se gezinslede­n naar de VS willen halen. “Met ons plan willen we ons beperken tot naaste familie: de echtgenote/echtgenoot en minderjari­ge kinderen. Deze hervorming is niet alleen nodig voor onze economie, maar voor onze veiligheid en onze toekomst.”

Die beperking is voor vermogende Amerikanen te omzeilen: het is voor burgers en bedrijven toegestaan om de komst van buitenland­ers zelf te ‘sponsoren.’ Ook is het mogelijk om buitenland­ers als arbeidsmig­ranten een verblijfss­tatus te geven, op voorwaarde dat het bedrijf kan aantonen dat er geen Amerikaan te vinden is die voor dat werk geschikt is. Dat scenario lijkt voor de ouders van Melania Trump onwaarschi­jnlijk: Viktor Knavs (73) is gepensione­erd chauffeur en autoverkop­er, Amalija Knavs (71) is al een tijd gestopt met haar werk in een textielfab­riek. De advocaat van het Sloveense echtpaar weigert echter uit te leggen waarom de Knavs een verblijfsv­ergunning verdienen. “Zij maken geen deel uit van de regering en verdienen hun privacy.”

Ook Melania Trump kwam ooit als model op een tijdelijk werkvisum de VS binnen. Donald Trump financierd­e in 2000 een eerste, tijdelijke green card vanwege, zoals Trump het omschreef, haar “buitengewo­ne kwaliteite­n” als model. Na hun huwelijk in 2006 kreeg ze ook het Amerikaans staatsburg­erschap. (AD)

 ??  ??
 ??  ?? Amalija Knavs (71) en Viktor Knavs(73).
(foto: Anchorage Daily News)
Amalija Knavs (71) en Viktor Knavs(73). (foto: Anchorage Daily News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname