Times of Suriname

1LHXZ PHOGSXQW YRRU NODFKWHQ RYHU KXOS ELM VWXGLHNHX]H

-

'(1 +$$* - Scholieren die geen goede begeleidin­g krijgen bij het vinden van een nieuwe studie kunnen hun grieven vanaf vandaag melden bij het Meldpunt Studiekeu]echeck. Met de klachten stappen studenteno­rganisatie­s naar hogeschole­n en universite­iten voor verbeterin­g.

Sinds 2015 ]ijn hogeschole­n en universite­iten verplicht om studie]oekers te begeleiden naar de juiste opleiding. =e kunnen bijvoorbee­ld meeloopdag­en aanbieden, een dag proefstude­ren, gesprekken organisere­n met docenten en studenten of een persoonlij­k advies uitbrengen via een vragenlijs­t of activiteit.

Maar daar ging het de afgelopen jaren regelmatig mis. Studenten kregen advie]en om bepaalde opleidinge­n niet te kie]en, maar onderwijsi­nstellinge­n gebruikten die advie]en meteen om ]e te weren. ³'at mag helemaal niet,¶¶ aldus 5hea van der 'ong, voor]itter van het ,nterstedel­ijk Studenten Overleg ,SO . Bovendien ]agen de studenteno­rganisatie­s dat sommige instelling­en heel vrij omgingen met de studiekeu]ebegeleidi­ng. 9an der 'ong: ³Scholieren kregen alleen een formulier om in te vullen en konden docenten en studenten geen vragen stellen.¶¶

Om daar een einde aan te maken diende oud-.amerlid 3ieter 'uisenberg 99' een motie in om de studiekeu]echeck te verbeteren. :ant juist met een betere begeleidin­g kie]en studenten vaker de juiste opleiding en vallen er minder uit of stappen ]e minder vaak over naar een andere studie. +et Meldpunt Studiekeu]echeck dat vandaag in de lucht komt, moet een stok achter de deur ]ijn voor hogeschole­n en universite­iten. Scholieren die niet de juiste begeleidin­g krijgen, kunnen ]ich daar melden. ,n mei gaan het ,SO en de /andelijke Studentenv­akbond om de tafel met de 9ereniging van 8niversite­iten 9S18 en 9ereniging +ogescholen 9+ .

³:ij kunnen ook ons voordeel doen met de]e meldingen en de studiekeu]echeck verbeteren,¶¶ reageert 9S18woordv­oerder Bart 3ierik. +et hoger onderwijs hoopt beter ]icht te krijgen op welke begeleidin­g het best wordt gewaardeer­d door de scholieren. 3ierik: ³:ij vinden het ook belangrijk dat studenten een goede opleiding kie]en. 'an ]ijn ]e gemotiveer­der en studeren ]e met meer ple]ier.¶¶ Toch is er meer nodig om een studie succesvol te laten verlopen, betoogt 5utger .appe, lector studiesucc­es van +ogeschool ,n+olland. ³(en goede studiekeu]e is natuurlijk heel belangrijk, maar daarna is het van belang de studenten goed te begeleiden.¶¶ (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname