Times of Suriname

'DUPRSHUDWL­H XLW YRRU]RUJ OLMNW RYHUERGLJ

-

8T5(&+T - 'ertien 1ederlands­e ]iekenhui]en denken dat de helft van een bepaald type darmkanker­operaties niet meer nodig ]al ]ijn dank]ij een nieuwe rekenmetho­de die ]e hebben ontwikkeld. +et gaat om aanvullend­e operaties bij mensen bij wie darmkanker in een vroeg stadium is geconstate­erd en tijdens een kijkoperat­ie is weggesnede­n.

+et betreft patisnten met vroege darmkanker in gesteelde vorm. 1a de verwijderi­ng daarvan is het lastig om te bepalen wie er kans op uit]aaiingen heeft. 'aarom wordt het ]ekere voor het on]ekere genomen en krijgt ]o¶n 65 procent van de]e mensen nog een operatie. 3as achteraf kan definitief duidelijk worden of dat wel had gehoeven.

1u is er echter de rekenmetho­de, waarmee kan worden uitge]ocht wie ]o¶n operatie echt nodig heeft. 'aarmee kunnen de]e aanvullend­e operaties in aantal worden gehalveerd. $lle ]iekenhui]en die deelnamen aan de studie hebben stukjes weefsel van vroege kanker in darmpoliep­en met een gestelde vorm ingeleverd voor verder onder]oek. $an de hand daarvan is uitge]ocht welke weefselken­merken duiden op lymfklieru­it]aaiingen. 3romovendu­s <ara Backes, mdl-arts /eon Moons en patholoog Miangela /aclp van het 8M& 8trecht ]ijn de hoofdonder]oekers. ³+et bevolkings­onder]oek naar darmkanker heeft ervoor ge]orgd dat we veel patisnten ]ien met een aandoening in een vroeg stadium. +et is belangrijk dat we voorkomen dat die patisnten overbehand­eld worden, met name in het belang van de patisnt, maar natuurlijk ook vanuit het oogpunt van kostenbehe­ersing´, aldus Moons. -aarlijks krijgen ruim 15.000 1ederlande­rs de diagnose darmkanker.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname