Times of Suriname

Antarctica gooide in 2015 bijna 2000 gigaton ijs in het water

-

Dat blijkt uit onderzoek van NASA. De wetenschap­pers baseren zich op een innovatiev­e techniek voor het analyseren van satellietg­egevens die de stroming van het Antarctisc­he ijs nauwkeurig­er dan ooit in beeld brengt. Met de techniek is het heel concreet mogelijk om data van honderddui­zenden satellietb­eelden te gebruiken voor het creëren van een heel gedetaille­erd kaartje waarop de veranderin­gen in de bewegingen van het ijs te zien zijn. ijsplaat doet namelijk dienst als een soort ‘stop’: met zijn enorme massa voorkomt hij dat achterligg­ende gletsjers al te gemakkelij­k de zee in glijden. Maar wanneer de ijsplaat dunner wordt en dus massa verliest, kan deze minder tegenwicht geven aan de gletsjers, waardoor zij versnellen.

Daarnaast kunnen de onderzoeke­rs op basis van hun studie ook aangeven welke gletsjers recent het sterkst zijn gaan versnellen. Het gaat dan om gletsjers die uitkomen in de Marguerite-baai (aan de westzijde van het Antarctisc­h Schiereila­nd). Deze gletsjers zijn aanzienlij­k sneller gaan stromen en leggen nu op jaarbasis zo’n 400 tot 800 meter extra af. Waarschijn­lijk is de versnellin­g het resultaat van de opwarming van de oceaan. Oost-Antarctisc­he ijskap Misschien wel de belangrijk­ste ontdekking is echter dat de Oost-Antarctisc­he ijskap vrij stabiel is. Tussen 2008 en 2015 is er vrijwel geen veranderin­g opgetreden in de hoeveelhei­d ijs die deze in de oceaan afzet. Hoewel eerdere studies al suggereerd­en dat deze ijskap zeer stabiel is, is het voor het eerst dat onderzoeke­rs dat aan de hand van directe metingen van de hoeveelhei­d ijs die de ijskap jaarlijks afzet, kunnen onderschri­jven.

De onderzoeke­rs kunnen op basis van hun onderzoek ook vrij nauwkeurig schatten hoeveel ijs Antarctica op jaarbasis in zee duwt. In 2015 ging het om zo’n 1929 gigaton (1 gigaton is 1 miljard ton) per jaar (+/- 40 gigaton). Het betekent dat het continent in 2015 zo’n 36 gigaton (+/-15 gigaton) meer in zee afzette dan in 2008. Die toename is voornameli­jk te herleiden naar West-Antarctica (onder meer naar gletsjers die uitkomen in de eerdergeno­emde Marguerite-baai. De nieuwe aanpak is van grote waarde voor klimaatond­erzoekers. “We kunnen nu automatisc­h kaarten maken van de jaarlijkse stroming van het ijs en zien wat het complete continent doet,” aldus Gardner. “Het komende decennium zal dit alles ons helpen om beter te begrijpen hoe ijskappen reageren op veranderin­gen in de omstandigh­eden van de oceaan en atmosfeer en die kennis zal uiteindeli­jk weer leiden tot betere voorspelli­ngen van veranderin­gen in de zeespiegel.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname