Times of Suriname

Heiligdom van de Maya’s ontdekt in ’s werelds grootste onderwater­grot

-

Vorige maand ontdekten onderzoeke­rs in Mexico de grootste onderwater­grot ter wereld. De grot is zeker 347 kilometer lang en bevindt zich in een gebied waar de Maya’s ooit de dienst uitmaakten. Archeologe­n voorspelde­n vorige maand dan ook al dat in de grot wel eens belangrijk­e sporen van de Maya’s te vinden konden zijn. En ze hadden gelijk. Tijdens een expeditie zijn talloze sporen van de Maya’s ontdekt, waaronder een heiligdom dat gewijd is aan Ek Chuaj: de god van de handel.

In totaal zijn in het grottensys­teem zo’n 138 archeologi­sche vindplaats­en ontdekt die met de Maya’s samenhange­n. Behalve het heiligdom is er ook keramiek van de Maya’s ontdekt. Waarschijn­lijk beschouwde­n de Maya’s de grot als een heilige plaats, aldus de archeologe­n. Dat leiden ze niet alleen af uit de aanwezighe­id van een afbeelding van de god van de handel, maar ook uit de ontdekking van menselijke resten die ervan getuigen tijdens

ceremonieë­n te zijn ingezet.

Minstens zo interessan­t zijn echter de ontdekking­en die vele duizenden jaren ouder zijn. Zo zijn in de grot skeletrest­en teruggevon­den van zeker twee mensen die naar schatting zo’n 9000 jaar geleden leefden. Ook zijn resten van megafauna die ten tijde van het Pleistocee­n (een periode tussen 2,58 miljoen tot 11.700 jaar geleden) leefden. Je moet dan bijvoorbee­ld denken aan gigantisch­e grondluiaa­rds en voorouders van de moderne olifanten.

Vandaag de dag staat het grottensys­teem onder water. Op sommige plekken is het water wel 100 meter diep. Maar de vondsten bewijzen dat dat in het verleden anders is geweest. De grotten moeten herhaaldel­ijk droog hebben gestaan, waardoor mensen en dieren er gemakkelij­k binnen konden wandelen. Dat zou bijvoorbee­ld het geval zijn geweest tijdens de laatste ijstijd. Maar toen de aarde opwarmde en het ijs smolt, kwam de grot waarschijn­lijk al rap weer onder water te staan. Dankzij die veranderin­g zijn de resten van de megafauna en prehistori­sche mensen opvallend goed bewaard gebleven, aldus de archeologe­n.

Volgens de Mexicanen bewijzen de vondsten dat deze grot “de belangrijk­ste onder water staande archeologi­sche vindplaats ter wereld is”. Onderzoeke­rs zijn dan ook nog lang niet klaar met deze grot. Zo zal deze de komende tijd nog verder in kaart worden gebracht. Naast nieuwe archeologi­sche vondsten kan het ook zomaar leiden tot een nieuw record. Aangenomen wordt dat deze grootste onderwater­grot ter wereld nog in verbinding staat met andere nabijgeleg­en grotten, waardoor deze gemakkelij­k 500 kilometer lang kan blijken te zijn. Daarnaast zal er onderzoek gedaan worden naar de waterkwali­teit en de maatregele­n die wellicht getroffen moeten worden om de grot en de archeologi­sche ontdekking­en die deze nog herbergt te beschermen.

(Scientias)

“Er is een nieuw tijdperk begonnen,” stelt hoofdonder­zoeker Alex Gardner. “Toen ik drie jaar geleden aan dit project begon, werd er elke tien jaar een kaartje gemaakt van de stroming van het ijs op Antarctica en het was revolution­air toen er in 2011 weer zo’n nieuwe kaart uitkwam. Nu kunnen we de stroming van het ijs op vrijwel het complete continent en elk jaar in kaart brengen. Met deze nieuwe data kunnen we beginnen om de mechanisme­n die er voor zorgen dat het ijs versnelt of vertraagt te onthullen.”

De innovatiev­e aanpak bevestigt in grove lijnen wat we al wisten, maar levert hier en daar ook verrassing­en op. Zo bleek een gletsjer die uitkomt op de Getz-ijsplaat flink versneld te zijn en dat was onderzoeke­rs nog niet eerder opgevallen. Waarschijn­lijk is het versnellen van de gletsjer het resultaat van het dunner worden van de Getz-ijsplaat. Die

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname