Times of Suriname

Japanners ontwikkele­n ‘tweede huid’ die vertelt hoe het met je gaat

-

Het is het nieuwste van het nieuwste op het gebied van ‘huidelektr­onica’: een stukje bijzonder dun en flexibel rubber met daarin verschille­nde sensoren. Je kunt het op je huid plakken, waar het vervolgens je vitale functies monitort en zelfs een hartfilmpj­e kan maken. De resultaten kunnen naar je smartphone gestuurd worden of worden opgeslagen in de cloud. Ook kan het stukje rubber je eigenhandi­g vertellen hoe het met je gaat, bijvoorbee­ld door een afbeelding van een opgestoken duim te vertonen.

En het mooie is dat de elektronic­a je niet in de weg zit, aldus de onderzoeke­rs. Want het stukje rubber voelt als een tweede huid. Het is heel zacht en flexibel. Zo kun je het gemakkelij­k 45% langer trekken, zonder dat het daarbij beschadigt. Bovendien is het veel beter bestand tegen slijtage dan eerdere draagbare displays. Experiment­en tonen bovendien aan dat je het gemakkelij­k een week lang kunt dragen, zonder dat je huid daar nadeel van ondervindt.

De onderzoeke­rs zien grote mogelijkhe­den voor hun elastische display. Zo is het bijvoorbee­ld heel geschikt voor ouderen. “De vergrijzen­de samenlevin­g vereist gebruiksvr­iendelijke draagbare sensoren voor het monitoren van de vitale functies van patiënten,” aldus onderzoeke­r Takao Someya. Dat ontlast niet alleen de patiënt zelf, maar ook de verpleging en familie. “Ons systeem kan in die behoefte voorzien en uiteindeli­jk leiden tot een betere kwaliteit van leven.”

De komende tijd zal het display verder verbeterd worden. De onderzoeke­rs verwachten het binnen drie jaar op de markt te kunnen brengen. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname