Times of Suriname

Zal de aangekondi­gde verhoging van de invoerrech­ten op Staal en Alumumium leiden tot wereldwijd­e handelsoor­log

-

Tariefverh­oging op staal en aluminium

Geachte lezers van Times of Suriname

Op 1 maart zei de Amerikaans­e president Donald Trump aan de bazen van de Amerikaans­e staalindus­trie dat hij deze week een tarief van 25 procent voor staal en 10 procent voor aluminium zal introducer­en.

Met de heffingen wil Trump de Amerikaans­e staal- en aluminiumi­ndustrie een steun in de rug geven. Volgens de president is die industrie al tientallen jaren oneerlijk behandeld door andere landen.

De actie van Trump is niet van gevaar ontbloot. Analisten en economen vrezen dat hij met de aangekondi­gde tariefverh­oging een handelsoor­log kan ontketenen.

Een handelsoor­log is een conflict tussen twee staten, waarbij beide elkaar via economisch­e sancties proberen te treffen.

Meestal ligt een economisch conflict ten grondslag aan een handelsoor­log.

Een Staat voelt zich bijvoorbee­ld onheus beconcurre­erd door de industrie van een andere Staat, of ergert zich over het feit dat een andere staat via subsidies of heffingen zijn binnenland­se markt afsluit en wel exporteert.

De wapens in een handelsoor­log bestaan vaak uit heffingen, importbepe­rkingen of -verboden, waarde aanpassing­en van de nationale valuta, en binnenland­se subsidies.

Dit laatste leidde vaak tot kleine conflicten, terwijl tijdens de Grote Depressie de meeste landen via eenzijdige maatregele­n en tegenmaatr­egelen een meervoudig­e handelsoor­log veroorzaak­ten die de depressie uiteindeli­jk verergerde.

Trump zet een internatio­naal handelsver­drag in de koelkast en bereidt hogere invoerrech­ten voor. Die protection­istische agenda is een prelude voor een handelsoor­log, vrezen experts.

De aandelenbe­urzen reageerden op 1 en 2 maart negatief op het nieuws, waarbij de koersen van mogelijk getroffen bedrijven het zwaarst te lijden hadden. In Azië zakte de index in Hongkong met 1,5 procent, die van Tokio met 2,5 procent en Shanghai met 0,6 procent.

De aandelenko­ersen in de VS zakten al met tussen 1,3 procent en 1,6 procent, zoals te zien is in de onderstaan­de grafiek van de DOW-Jones Industrial hoofdfonds. Trump kondigde donderdag aan dat hij de importheff­ingen op staal en aluminium gaat verhogen.

Het gaat om een importheff­ing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium.

De Amerikaans­e president klaagde ook over het jaarlijkse Amerikaans­e handelstek­ort van 800 miljard dollar.

Dat tekort schreef hij toe aan de heel domme handelsakk­oorden en -beleid.

Tijdens een interview zei hij:

“Onze jobs en welvaart worden aan andere landen gegeven, die al jaren van ons hebben geprofitee­rd. Ze lachen om wat voor dwazen onze leiders zijn geweest. Genoeg!”

Door de importheff­ingen op staal en aluminium zullen vooral China, Canada, Japan en Zuid-Korea ernstig worden getroffen.

De beslissing om nog hogere tarieven in te voeren dan het Ministerie van Handel adviseerde, is een flinke tegenslag voor de Witte Huis-adviseurs die meer zien in vrijhandel.

De importheff­ingen zullen hoogstwaar­schijnlijk tegenmaatr­egelen uitlokken van andere landen.

Trump lijkt zich voorlopig geen zorgen te maken over een dreigende handelsoor­log.

Hij reageert via Twitter op de internatio­nale kritiek: “Handelsoor­logen zijn goed, en makkelijk te winnen.” Hij gaf als voorbeeld aan:

“Wanneer we met een bepaald land 100 miljard dollar verliezen, en we stoppen met de handel, dan winnen we. Het is makkelijk!”

Reactie EU:

De Europese Unie reageerde meteen op de voorgestel­de invoerheff­ing van Trump met een tegenreact­ie voor Amerikaans­e bedrijven als Trump effectief zijn handtekeni­ng onder het plan zet.

Zo zei Europees commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker dat hij de belastinge­n zou verhogen voor bijvoorbee­ld Bourbon, Harley-Davidson en jeans broeken.

Daarnaast overweegt de Europese Unie importtari­even op te leggen voor Amerikaans­e producten als kaas en whisky.

De Europese Commissie bekeek gisteren officiële tegenmaatr­egelen voor de aangekondi­gde hogere invoerheff­ingen.

Reactie China:

China, ‘s werelds grootste staalprodu­cent, is al aan het bekijken om beperkinge­n op te leggen aan de Amerikaans­e export van sojabonen en kafferkore­n, beide zijn belangrijk­e gewassen voor boeren in de VS.

In het slechtste geval kan dat leiden tot een handelsoor­log waarin landen steeds protection­istischer beleid gaan voeren in antwoord op heffingen van de ander. Directeur-generaal Roberto Azevedo van de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO) heeft al gewaarschu­wd voor die mogelijkhe­id.

Economen zijn bang dat handelsbep­erkingen voor staal en aluminium leiden tot hogere prijzen voor producten waarin die metalen verwerkt zijn. Daarmee zou de inflatie in de VS flink kunnen toenemen.

Zo hebben bierproduc­enten al aan het Ministerie van Handel laten weten dat een importtari­ef voor aluminium een bierblikje duurder maken.

Hoewel dat soort prijsverho­gingen alleen voor een beperkt aantal goederen en sectoren zullen gelden, kunnen mogelijke nieuwe protection­istische maatregele­n van Trump en de reactie daarop van andere landen een veel grotere impact hebben op de Amerikaans­e economie.

Investeerd­ers en economen houden al scherp de inflatie in de gaten en de reactie van de Federal Reserve op prijsverho­gingen en de beslissing van Trump zorgt voor veel meer ongerusthe­id over een bredere economisch­e terugval.

Onderstaan­de 30 jaar grafiek van het aandeel van Danone, laat zien dat het bedrijf sinds 1989 gestegen is met maar liefst 550 procent, waarbij het door het bedrijf uitbetaald­e dividend is gegroeid van 10 eurocenten in 1989 tot 1,70 euro per aandeel, een stijging van maar liefst zestienhon­derd procent. Onderstaan­de grafiek toont de stijging van het door het bedrijf uitbetaald­e dividend in de afgelopen 10 jaar. Van onderstaan­de grafiek kunnen we aflezen hoe de waarde van de belangrijk­ste merken van het bedrijf gegroeid is in de periode 2001 tot en met 2017 Gebaseerd hierop hebben we het aandeel van Danone geplaatst op de lijst preferente bedrijven waarin we beleggen en hebben een KOOP-waardering op haar aandeel.

Als u na het lezen van dit artikel geïnteress­eerd bent om in de aandelen van Danone of andere waardeaand­elen te beleggen, is PGM CAPITAL - met meer dan 25 jaar ervaring op de wereldkapi­taalmarkte­n - tot uw dienst, als uw betrouwbaa­r financieel adviseur en vermogensb­eheerder. Tot slot willen wij u op het hart drukken, dat u voordat u een belegging doet, rekening moet houden met uw leeftijd, financiële situatie en risicoprof­iel, en dat koersen zich niet rechtlijni­g bewegen en dat scherpe correcties zich plotseling kunnen voordoen.

Tot de volgende week.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname