Times of Suriname

Kipsector kan meer werkgelege­nheid creëren

-

PARAMARIBO – De kipsector heeft de potentie om meer werknemers te hebben dan de mijnbouwbe­drijven Staatsolie, Cambior en Newmont bij elkaar. Dit zegt Mahinder Jogi, parlementa­riër van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij aan

Times of Suriname.

De volksverte­genwoordig­er zegt dat dit pas kan gebeuren wanneer er een platform komt dat de kipsector reguleert. Zo een platform moet volgens Jogi bestaan uit alle actoren van de pluimveese­ctor in het land en daarnaast de ministers van Landbouw Veeteelt en Visserij, Handel Industrie en Toerisme, en Financiën. Dit platform kan het proces van ei tot verkoop in de verschille­nde winkels monitoren en reguleren.

“Lokale kip wordt tussen SRD 20 en 30 per kilo verkocht. De kippenkwek­er houdt heel weinig over, nadat hij alle kosten heeft afgetrokke­n. De kweker loopt ook de meeste risico’s. Zoals de situatie er nu is, kan niemand iets betekenen voor deze mensen behalve de overheid. Als er een platform bestond, zouden al deze zaken wel besproken en verbeterd worden, vandaar dat ik erop aandring dat er een platform moet komen. De invoerheff­ingregelin­g van 20 procent heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd, omdat gebleken is dat de vraag naar buitenland­se kip nog erg groot is. De overheid heeft toen besloten om 20 procent op te trekken naar 40 procent, maar dat is ook al achterhaal­d. De overheid moet 100 procent heffen op buitenland­se kip om dan voornameli­jk de import van de Amerikaans­e dumpkip tegen te gaan. Guyana hanteert 100 procent en Trinidad zelfs 400 procent dus Suriname kan zeker ook 100 procent heffen. De heffing van 100 procent zal een balans creëren tussen de prijs van import- en lokale kip”, aldus Jogi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname