Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Ruimtevaar­t

-

Op 12 april wordt jaarlijks de Internatio­nale Dag van de Ruimtevaar­t herdacht. Dit is de dag toen de Rus Yuri Gagarin de eerste mens ter wereld werd die buiten onze dampkring geraakte. Van daaruit ging het eventjes heel hard met de race om de ruimte.

Gagarin werd op 9 maart 1934 geboren in Kloesjino, een dorp nabij Gzjatsk in de Oblast Smolensk. Zijn ouders werkten op een boerderij: Aleksej Ivanovitsj Gagarin als timmerman en metselaar, Anna Timofejevn­a Gagarina als melkmeisje. Ze hadden naast Joeri nog drie kinderen: een oudere broer Valentin, oudere zus Zoja en jongere broer Boris. Zoals miljoenen mensen in de Sovjet-Unie, leed de familie Gagarin onder de nazibezett­ing tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Kloesjino werd in november 1941 bezet door de Duitsers die op weg waren naar Moskou. Een officier vorderde het huis van de Gagarins in. De familie mocht een lemen hutje bouwen op het land achter hun huis. Ze verbleven daar een jaar en negen maanden op negen vierkante meter. Joeris oudere broer en zus werden in 1943 door de Duitsers gedeportee­rd naar een werkkamp in Polen. Ze keerden pas na de oorlog in 1945 terug. Een jaar later verhuisde de familie naar Gzjatsk, waar Joeri zijn lagere school vervolgde. Op zestienjar­ige leeftijd ging Gagarin stage lopen bij een staalfabri­ek in Ljoebertsy en schreef hij zich in bij een avondschoo­l. Na te zijn afgestudee­rd van zowel de avondschoo­l als de beroepsopl­eiding van de fabriek, werd hij uitgekozen om verder te studeren aan de industriël­e technische school van Saratov. Daar gaf hij zich op voor training in het weekend als Sovjet luchtcadet. Daar leerde hij vliegen, eerst in een dubbeldekk­er, later ook in de Jak-18.

In 1960, na een lange zoektocht en selectiepr­ocedure werd Joeri Gagarin naast, negentien andere piloten gekozen voor het ruimtevaar­tprogramma van de Sovjet-Unie. Gagarin maakte vervolgens deel uit van een elitegroep bestaande uit zes piloten, waaruit de eerste kosmonaute­n van het Vostokprog­ramma zouden worden gekozen. Gagarin en de andere kandidaten werden onderworpe­n aan experiment­en om hun fysieke en psychologi­sche gesteldhei­d te testen. Van de twintig oorspronke­lijke kandidaten werden Gagarin en German Titov gekozen vanwege hun goede testresult­aten en geringere lichaamsle­ngte, dit in verband met de beperkte ruimte in de capsule. Gagarin was 1,57 meter. Op 12 april 1961 werd Gagarin, aan boord van de Vostok 3KA-3 capsule van Vostok 1, de eerste mens in de ruimte en de eerste die een ronde om de aarde maakte. De vlucht bestond uit een enkele baan om de aarde en duurde 108 minuten van lancering tot landing. Zoals gepland landde Gagarin apart van zijn capsule aan een parachute, na op 7 km hoogte zijn capsule verlaten te hebben. Daarom hebben de Verenigde Naties 12 april uitgeroepe­n tot de Internatio­nale Dag van de (Burger)ruimtevaar­t. Op deze dag beraden we wat we allemaal kunnen en willen met het ontdekken van de ruimte, en staan we stil bij het belang daarvan voor de maatschapp­ij. (Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname