Times of Suriname

&RQJROHVH PLOLWDQWHQ GRGHQ ]HV PHQVHQ LQ QDWXXUJHEL­HG

-

&O1*O 9ijf parkZach ters en hun chauffeur in het &ongolese natuurgebi­ed 9irunga zijn maandag gedood nadat zij in een hinderlaag van militanten Zaren terecht gekomen. (pn parkZachte­r ontsnapte met verZonding­en. ,n het natuurgebi­ed, Zaar bedreigde $frikaanse berg gorilla¶s leven, zijn nu door de jaren heen opzichters om het leven gebracht.

³:e zijn diep bedroefd om het verlies van onze colle ga¶s´, verklaarde de directie van 9irunga gisteren in een reactie, Zaarin zij tevens een noodkreet slaakte. ³+et is on acceptabel dat 9irunga¶s ran gers de hoogste prijs blijven betalen voor het beschermen van ons gedeelde erfgoed´, zo staat in een verklaring. 'e recente aanval, is de dode lijkste in de afgelopen jaren. 9irunga, in gesticht door de koloniale Belgen, is het oudste beschermde na tuurgebied van $frika. +et staat op de :erelderfgo­edlijst en biedt onderdak aan onge veer een kZart van de naar schatting ruim achthonder­d berggorill­a¶s in de Zereld. +et gebied is zo groot als 1oord +olland en *elderland teza men en grenst aan Oeganda en 5Zanda, Zaar de overige berggorill­a¶s leven. 'e regio rond het drielanden­punt in het binnenste van $frika kent een uitzonderl­ijke biodiver siteit, met vulkanen, savan nes en regenZoude­n. $an de &ongolese zijde, in het insta biele oosten van het land, zijn al jaren milities en stropers actief. (en Zeerspiege­ling van de Zetteloosh­eid die er heerst in bredere delen van het land. 'e druk op 9irunga nam vooral toe door de chaos die uitbrak in de jaren negen tig, met de nasleep van de volkerenmo­ord in 5Zanda en de start van de burgeroorl­og in &ongo.

6indsdien opereren er tiental len geZapende groepen in de omgeving. 'e directeur van het park, de Belgische edel man (mmanuel de 0erode, overleefde in een aan slag Zaarbij hij in zijn buik en borst Zerd geschoten. ,n dat jaar verscheen ook de do cumentaire Virunga Zaarin de Britse filmmaker Orlando von (insiedel laat zien hoe de parkZachte­rs en de berg gorilla¶s verzeild raken in vuurgevech­ten tussen mili tanten en het &ongolese le ger. 'e documentai­re Zierp voorts licht op pogingen van een Brits oliebedrij­f om te boren in het park. +et bedrijf, 6O&O, liet korte tijd later Ze ten af te zien van e[ploratie, maar natuurbesc­hermers blij ven zich zorgen maken over de toekomst van 9irunga.

(Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname