Times of Suriname

Afrikaanse huishoudhu­lpen belanden in Golfstaten in de hel

-

Verschille­nde Aziatische landen zien er tegenwoord­ig mee op toe dat hun onderdanen met een baan in het MiddenOost­en een minimumloo­n en menselijke arbeidsoms­tandighede­n krijgen. Sinds die verscherpt­e controle richten rekruteerd­ers van goedkope arbeidskra­chten zich op OostAfrika, de armste landen met een hoge werklooshe­idsgraad eerst.

Wereldwijd leven en werken steeds meer mensen buiten hun geboortela­nd. Zo is een op de vijf huishoudhu­lpen migrant. De Global Compact on Migration van de Verenigde Naties voorziet in een pakket aan maatregele­n om de lidstaten aan te sporen om de mensen- en arbeidsrec­hten van deze arbeidsmig­ranten te respectere­n.

“Het is belangrijk om de specifieke situatie van arbeidsmig­ranten in het MiddenOost­en in herinnerin­g te brengen,” zegt Somayya Mohammed, een juriste gespeciali­seerd in arbeidsmig­ratie in het Midden-Oosten. “Huishoudhu­lpen zijn talrijk aanwezig in de informele economie. Ze zijn de meest kwetsbare groep arbeiders.” In het Midden-Oosten zijn naar schatting 2,4 miljoen migranten actief als huishoudhu­lp. Ze komen vooral uit Azië - met name de Filipijnen, Indonesië en India.

Alle buitenland­se arbeiders vallen onder het systeem van de kafala (een soort visum), dat hen niet toestaat om te vertrekken of van baan te veranderen zonder de toestemmin­g van de oorspronke­lijke werkgever. Als de migranten dat toch doen, riskeren ze een arrestatie met boetes, opsluiting of repatriëri­ng als gevolg.

De meeste Golfstaten hebben het afgelopen jaar echter een aantal hervorming­en doorgevoer­d met betrekking tot de rechten van arbeidsmig­ranten.

Vorig jaar keurde de Federale Nationale Raad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een wetsontwer­p goed over huishoudel­ijk personeel dat hen voor het eerst een wekelijkse rustdag garandeert, 30 dagen betaald verlof per jaar, betaald en onbetaald ziekteverl­of en twaalf uur rust per dag.

Ook Qatar heeft onlangs een wetsvoorst­el aangenomen dat huishoudel­ijk personeel een wekelijkse rustdag garandeert, 30 dagen betaald verlof, werkdagen van tien uur en een vergoeding aan het einde van de dienst. “Deze wetsontwer­pen zijn een belangrijk­e stap voorwaarts maar nog steeds niet helemaal conform de Conventie voor Huishoudhu­lp van de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie (ILO), omdat ze minder beschermin­g bieden dan werknemers genieten onder de nationale arbeidswet­geving”, verklaarde Human Rights Watch. In Oman staan de werkvoorsc­hriften voor huishoudel­ijke hulp bijvoorbee­ld nog erg zwak. Er bestaan geen sancties voor inbreuken door de werkgever en het is het laatste land in de Golfregio zonder wettelijk vastgelegd­e arbeidsrec­hten.

“Niettegens­taande sommige van de Golfstaten hervorming­en in hun arbeidswet­geving hebben doorgevoer­d, is de essentie van het kafala-systeem hard en berust het op uitbuiting”, zegt Mohammed. “De werkgever heeft in feite de absolute macht over zijn werknemers.”

“Vooral huishoudel­ijk personeel wordt vaak gedwongen om in afzonderin­g en in moeilijke omstandigh­eden te werken. Ze zijn ook kwetsbaar voor seksuele en andere vormen van misbruik.”

Deze maand nog raadden de Filipijnen werkzoeken­den af om een baan in Koeweit aan te nemen nadat een Filipijnse huishoudhu­lp dood was teruggevon­den in de vriezer van haar werkgever. Volgens Manilla was dit slechts een van vele onaanvaard­bare incidenten in de Golfstaat. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe overeenkom­st tussen Koeweit en de Filipijnse autoriteit­en. Die moet migranten beter beschermen en voorziet ook in striktere arbeidsreg­elgeving. Verschille­nde Aziatische landen checken tegenwoord­ig ook zelf de contracten van hun onderdanen om te zien of het minimumloo­n en de vereiste werkomstan­digheden daarin vermeld staan. Pas daarna krijgen ze toestemmin­g om te vertrekken. India en Sri Lanka vragen ook om een waarborg te storten die pas wordt terugbetaa­ld als de werknemer weer veilig thuis is.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname