Times of Suriname

Ondernemer­s fulmineren over ‘vette overheid’ in privéclub betaald door ... de overheid

-

“De overheid staat te vet”, liet Voka enkele maanden geleden nog weten in een persberich­t, maar het belette de werkgevers­organisati­e niet om de zakenclub die in haar schoot ontstaan is 800.000 euro overheidsg­eld toe te laten schuiven. Voor iets meer dan 1000 euro lidgeld per jaar krijg je toegang tot de luxueuze ruimtes van het neoklassie­ke Hôtel Empain in de buurt van het Warandepar­k. Als tenminste twee andere leden je sympathiek genoeg vinden om je lidmaatsch­ap te steunen. Als dat achter de rug is, loop je het gebouw binnen naast de Amerikaans­e ambassade en drop je de sleutel van je auto bij voiturier Jonathan die hem dan netjes parkeert in de parking. Een fijn extraatje voor de leden die geen eigen chauffeur hebben.

Maar ondanks de bemiddelde leden kampt de rijkemansc­lub net als het hele sociale middenveld met geldgebrek. Om daar een mouw aan te passen verzon de Vlaamse regering een truukje. Er wordt 800.000 euro op de rekening van de club gestort in de vorm van een renteloze lening gespreid over 20 jaar. De Warande moet dat geld nooit terugbetal­en. Het volstaat om elk jaar een 50-tal lidkaarten te sturen naar ministers, hun kabinetsme­dewerkers en hoge ambtenaren. Zo financiert de Vlaamse regering dus eigenlijk haar eigen toegang tot de mooie kamers van het Hôtel Empain. Het moet de club ook weer wat aantrekkel­ijker maken. Rijke klanten komen al wat makkelijke­r lunchen als ze een invloedrij­ke politicus of ambtenaar tegen het lijf lopen. Want ook De Warande ontsnapt niet aan de nieuwe tijden. Ook rijke mensen hangen al eens liever een avond voor Netflix dan zich weer in een pak te moeten hijsen. Er zal wel een publiek zijn om pakweg Darya Safai ook eens live te beluistere­n voor de fijne prijs van 85 euro. Maar hadden we haar verhaal ook al niet ergens gelezen in een krant of tijdschrif­t?

We schreven dat de Vlaamse regering een truukje verzon. Maar dat was teveel eer. In 1987 kreeg De Warande ook al eens zo’n lening van 743.000 euro. Dat was toen nog om de club in te richten die in 1988 de deuren opende (voor de bemiddelde leden wel te verstaan).

De Warande was een ideetje dat ontstond in de kringen van het VEV. Dat is de werkgevers­organisati­e die in 2004 fusioneerd­e met de Vlaamse Kamers van Koophandel om Voka te vormen. De werknaam was aanvankeli­jk ‘Project Vlaamse Cercle Gaulois’. Bedoeling was dus een tegenhange­r te vormen voor de Franstalig­e clubs in Brussel. Er zat tijdens die oprichting­svergaderi­ng nogal wat Vlaams kapitaal samen. Piet Van Waeyenberg­e bijvoorbee­ld, telg van de familie die 170 miljoen euro vergaarde door levensmidd­elen te verhandele­n. Maar die multimiljo­nairs vonden het wel volstrekt normaal dat de overheid in de buidel tastte om hun clubhuis te betalen.

In 2005 stelde de denkgroep ‘In De Warande’ haar “Manifest voor een zelfstandi­g Vlaanderen in Europa’’ voor. De naam van die groep mag je letterlijk nemen. Auteurs Remi Vermeiren en co gebruikten de Vlaamse club als uitvalsbas­is. Het manifest gaf dertien jaar geleden een stroomstoo­t aan de slabakkend­e Vlaamsnati­onalistisc­he beweging. Doorbraak-auteur Karl Drabbe wordt er nog altijd lyrisch van. ‘Het Warandeman­ifest gaf een rationele sociaal- en financieel­economisch­e analyse van de mogelijkhe­den en de noodzaak van zelfstandi­gheid voor Vlaanderen in Europa. Het discours raakte gemeengoed. Kleurde de grondstroo­m in Vlaanderen. En spreidde mee het bedje voor een klimaat waar vandaag de N-VA de vruchten van plukt,” schreef hij.

Eén van de mede-auteurs van het manifest was Jan Jambon. Net als Bruno Valkeniers overigens die later voorzitter van het Vlaams Belang werd. Later stampte dezelfde groep ook Vives uit de grond, een onderzoeks­instituut aan de KU Leuven dat de campagne voor de Vlaamse onafhankel­ijkheid moest ondersteun­en met academisch­e rapporten. De Warande creëerde zo mee het klimaat waarin N-VA kon gedijen. Het zou uitmonden in de langste regeringsv­orming ooit.

Ook in de vorming van de regering-Michel speelde De Warande een rol. Tijdens de moeizame regeringsv­orming van 2010-2012 hadden de Vlaamse werkgevers de Franstalig­e partijvoor­zitters uitgenodig­d in De Warande. Op die vergaderin­g was ook Michel Delbaere aanwezig die voorzitter van Voka was tussen 2012 en 2016. Volgens Trendsjour­nalist Alain Mouton bereidde Delbaere tijdens zijn voorzitter­schap het terrein voor van een regering zonder socialisti­sche partijen en mét N-VA. De staatsherv­orming mocht in de koelkast, als er maar grondig gesnoeid werd in de overheid en de sociale zekerheid.

Toen minister-president Geert Bourgeois (N-VA) deze week 800.000 euro schonk aan De Warande was dat dus ook een vorm van erkenning voor de bewezen diensten. Zo gaat dat in kringen van Vlaamse multimiljo­nairs: overheidsg­eld incasseren om vervolgens nog harder te kunnen ijveren voor een afgeslankt­e overheid.

(De wereld morgen) Frank Moreels, Voorzitter BTB - ABVV: “Wij pleiten al jaren voor het inzetten van “slimme” camera’s in de strijd tegen de sociale dumping. Het is immers voor de hand liggend. België staat vol met camera’s. Voor trajectcon­troles, bij de haventermi­nals, ... Die camera’s inzetten in de strijd tegen transportf­irma’s die een loopje nemen met de transportw­etgeving is eigenlijk een evidentie.” De cabotagewe­tgeving is duidelijk. Een “buitenland­se” transportf­irma

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname