Times of Suriname

Suriname niet blij met uitsluitin­g Venezuela op Summit Americas

-

PARAMARIBO/LIMA - Suriname is niet blij met de uitsluitin­g van Venezuela op de Summit of the Americas, die het afgelopen weekeinde werd gehouden in Peru. Surinames minister van Buitenland­se Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, die president Desi Bouterse vertegenwo­ordigde, liet duidelijk weten dat de boycot van Venezuela niet bevorderli­jk is voor de integratie in de regio. Ook vertegenwo­ordigers van negen andere landen hadden daar moeite mee.

Dit werd echter ter kennisgevi­ng genomen, omdat het merendeel van de 34 landen die vertegenwo­ordigd waren duidelijk lieten weten dat als de Venezolaan­se president Nicolas Maduro de regionale vergaderin­g zou bijwonen, zij zouden wegblijven. Vooral de Amerikaans­e president Donald Trump liet daar geen geheim over bestaan. Trump liet zich vertegenwo­ordigen door zijn vicepresid­ent, omdat hij zijn handen vol had van het militaire bombardeme­nt in Syrië, dat op de Summit ook is afgekeurd door sommige ZuidAmerik­aanse en Caribische leiders.

Op de summit is er ook gesproken over de situatie in Venezuela en de migratie van vluchtelin­gen naar de buurlanden. Juist daarom zijn sommige regionale leiders niet blij met de boycot van Venezuela, omdat er ook vraagstukk­en omtrent dat land aan de orde waren. Alle landen hebben opgeroepen voor herstel en vrede in Venezuela.

Sommige landen deden een beroep op de regio om gezamenlij­k een hard standpunt in te nemen, terwijl andere benadrukte­n dat een vreedzame en democratis­che manier de enige weg is. Weer andere regeringsl­eiders en vertegenwo­ordigers wensten zich niet in te laten in de Venezolaan­se crisis en concentree­rden zich op andere onderwerpe­n het Westelijk Halfrond regarderen­de. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname