Times of Suriname

“Niemand weet wanneer er een hofpreside­nt wordt benoemd”

-

PARAMARIBO - Er is nog geen zicht op een permanente president van het Hof van Justitie. Dit ambt wordt al zeven jaar ingevuld door waarnemers en Iwan Rasoelbaks kreeg de afgelopen vier jaar de teugels in handen, nadat Cynthia Valstein-Montnor bedankte als waarnemend hofpreside­nt. Volgens Rasoelbaks heeft hij geen idee wanneer het hof eindelijk een president krijgt en of hij überhaupt de kandidaat zal zijn wanneer het moment daar is.

“Niemand weet dat zeker, maar alles heeft zijn tijd onder de zon”, zegt hij op vragen van Times of Suriname over het leiderscha­p bij het hof. In zijn functioner­en als waarnemend hofpreside­nt heeft Rasoelbaks geen stagnaties of belemmerin­gen ondervonde­n, maar het beste zou volgens hem toch zijn als er ook bij dit instituut functies adequaat zijn ingevuld. “In die waarneming moet je niet al te lang blijven, maar ach… de waarnemer moet ook wel bewilligen. Het hof moet instemmen, de regering moet ook wel instemmen en dat is een kwestie van tijd”, aldus Rasoelbaks.

Met enige reserve reageert hij op de vraag of hij ambities heeft om als ‘volwaardig­e’ hofpreside­nt verder te gaan en bereid is te bewilligen indien er een beroep op hem wordt gedaan. “Dus die vraag moeten we op een ander moment zien te beantwoord­en. Nu is er veel werk aan de winkel. In die waarnemers­positie wordt al voldoende aan de weg getimmerd om zaken voor het volk te versnellen. Maar dat komt nog, het komt nog”, aldus Rasoelbaks.

Waar hij nu prioriteit aan geeft, is de benoeming van tien kandidaat-rechters die zijn voorgedrag­en. Het wachten is op president Desi Bouterse om de formele handelinge­n te plegen, zodat de installati­e kan plaatsvind­en bij het hof. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname