Times of Suriname

Handelsblo­k belangrijk­ste afzetmarkt Surinaams goud

-

PARAMARIBO/LIMA - De Amerikaans­e president Donald Trump hoopt nog voor het einde van mei dit jaar een herziene versie van de Noord-Amerikaans­e Vrijhandel­sovereenko­mst (Nafta) te hebben. Deze mededeling­en deed de Amerikaans­e vicepresid­ent Mike Pence aan journalist­en, in de marge van de 8ste ‘Summit of the Americas’ die in Peru werd gehouden. Nafta is een belangrijk­e exportmark­t voor Suriname en vertegenwo­ordigde in 2008 nog 30 procent van de totale exporten; de grootste exportmark­t toen. Vanaf die tijd is de export steeds afgenomen en bereikte in 2017 zelfs een niveau van twee procent van de totale exportwaar­de.

In de Nafta zitten de Verenigde Staten (VS), Canada en Mexico. Het gaat om een vrijhandel­sverdrag tussen de drie landen die vooral de VS en Mexico regarderen. Voor Suriname is Canada de belangrijk­ste exportpart­ner vanwege de grote goudvoorra­den die uit de Rosebelmij­nen van Iamgold worden gehaald en geëxportee­rd. De afgelopen jaren daalde de exportwaar­de drastisch vanwege de keldering van de goudprijs. Die is intussen weer aan het stijgen. Tegelijker­tijd is de productie van de Merian goudmijn goed op gang gekomen. Dan zal de VS een nog belangrijk­ere exportpart­ner van Suriname zijn, dankzij goudmultin­ational Newmont. De handelsrel­atie met de VS ligt voor Suriname meer in de importsfee­r.

Het is nog niet duidelijk hoe de gereviseer­de versie van de Nafta Suriname zal beïnvloede­n. Het kabinet van Trump is in ieder geval van mening dat het huidige verdrag niet in het voordeel van zijn land is.

Vanwege de internatio­naal gekelderde prijzen van goud, die in 2008 een recordnive­au hadden, ontstond er een enorme scheefgroe­i in de handelsrel­atie tussen Suriname en de Nafta.

Met de opening van een tweede grote goudmijn in Merian en herstel van de goudprijs, kan de Nafta zich weer ontpoppen als de grootste exportmark­t van Suriname. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname