Times of Suriname

Zeventig personen in Nickerie getraind in gendergere­lateerde onderwerpe­n

-

PARAMARIBO – Ruim zeventig personen in Nickerie hebben in de tweede helft van het afgelopen jaar geparticip­eerd aan verschille­nde trainingen van het Bureau Genderaang­elegenhede­n (BGA). De trainingen waren bestemd voor de Bestuursdi­enst, de media en vrouwen in de polders. Door middel van trainingen brengt het bureau bewustword­ing op gang over gendergere­lateerde onderwerpe­n, om hiermee genderonge­lijkheid tegen te gaan. Dit meldt het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) in een persberich­t.

Ook in 2018 zijn verschille­nde trainingen in het district verzorgd. Zo heeft het BGA op verzoek van Stichting Sari een training verzorgd in het kader van de Internatio­nale Dag van de Vrouw, waarbij het begrip gender en genderaang­elegenhede­n nader is toegelicht. Stichting Sari koppelde deze training aan een lezing, die als doel had de aanwezigen gedetaille­erde informatie te verstrekke­n over het begrip ‘gender’ en hoe dit zich in de praktijk manifestee­rt.

Het BGA is vanuit BIZA verantwoor­delijk voor het genderbele­id in Suriname.

Stichting Sari is een non-profit vrouwenorg­anisatie die opereert vanuit het rijstdistr­ict Nickerie; langer dan tien jaar timmert zij aan de weg. Door middel van fondsvormi­ng tracht de stichting verlichtin­g te brengen aan hulpbehoev­enden van het district Nickerie, vooral voor de achtergest­elde groepen binnen die samenlevin­g. Zij richt zich ook in het bijzonder op het verbeteren van de positie van vrouwen. BGA heeft verschille­nde campagnes lopen tegen gendergere­lateerd geweld en gendergere­lateerde discrimina­tie. Op elke 25ste van de maand wordt ‘Orange Day’ herdacht. Door de kleur oranje te dragen, wordt aandacht gevraagd voor het vraagstuk van geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook wordt zoveel mogelijk voorlichti­ng gegeven op deze dag. Daarnaast is er de ‘He for She campagne’. Dit houdt in dat ook mannen en jongens worden betrokken bij de bewustword­ingsactivi­teiten, omdat de gevolgen van gendergere­lateerd geweld door de hele samenlevin­g worden ervaren. Beide campagnes worden in VN-lidstaten gevoerd, teneinde gendergere­lateerd geweld en discrimina­tie een halt toe te roepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname