Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Stem

-

Wereldwijd wordt op 16 april de Internatio­nale Dag van de Stem of World Voice Day gevierd. De dag is speciaal voor otolaryngo­logisten (keel-, neus- en oorartsen) en stemspecia­listen bestemd.

Otorinolar­yngologie, meestal afgekort als ORL, is het medische specialism­e dat zich bezighoudt met het onderzoek en de behandelin­g van aandoening­en van de keel, neus en oren. De otorinolar­yngologie houdt zich ook bezig met het overige hoofdhalsg­ebied zoals gezwellen in de hals, in de speekselkl­ieren en afwijkinge­n van de slokdarm. Typische behandelin­gen op het gebied van de otorinolar­yngologie zijn het zogeheten knippen van keel- en/of neusamande­len of het plaatsen van trommelvli­esbuisjes. Er bestaat een nauwe samenwerki­ng met logopedist­en, kaakchirur­gen en audiologen. Op deze dag spoort deze beroepsgro­ep mensen wereldwijd aan om hun stemgezond­heid te behouden en om actie te ondernemen om ‘goede stemgewoon­ten te ontwikkele­n’. De menselijke stem wordt geproducee­rd door het mechanisme in het strottenho­ofd of de larynx: door het in trilling brengen van de in het strottenho­ofd gelegen stemplooie­n (ook wel stembanden) kunnen mensen stemgeluid voortbreng­en. Dit stemgeluid dient als basis voor spraak en zang en stelt mensen in staat met elkaar te spreken (verbale communicat­ie), of om met en voor elkaar te zingen. Het geluid van de menselijke stem ontstaat door een gecomplice­erde beweging van de stemplooie­n. De stemplooie­n worden eerst via spierwerki­ng naar elkaar toegebrach­t (adductie). De lucht uit de longen stroomt door de opening (stemspleet of glottis genoemd) tussen de stemplooie­n naar buiten. Uit de adductie in combinatie met de opwaartse luchtstroo­m, volgt een bernoulli-effect. Hierdoor sluiten en openen zich de stemplooie­n (zowel van voor naar achteren als van boven naar beneden) in snelle opeenvolgi­ng. De stemspleet is dus periodiek open en gesloten. Deze periodieke beweging van de stemplooie­n resulteert in een brongeluid, bestaande uit een grondtoon (met bepaalde trillingsf­requentie) en boventonen. Deze geluidstri­lling plant zich verder voort in het spraakkana­al, waarbij door resonantie sommige boventonen versterkt en andere verzwakt worden. Hierdoor ‘kleurt’ het geluid en ontstaan afzonderli­jke klanken, ook wel klinkers genoemd.

Bij spraakgelu­id ligt de meeste geluidsene­rgie echter in het frequentie­bereik waarvoor het menselijk gehoor het gevoeligst is, namelijk tussen 3000 en 4000 Hz. Dat hebben we eerder gehoord. The American Academy of Otolaryngo­logy-Head and Neck Surgery (Amerikaans­e Academie van keel-, neusen oorartsen) sponsort deze dag. De Internatio­nale Dag van de Stem is in 2002 opgericht naar het voorbeeld van een Braziliaan­se groep stemspecia­listen die in 1999 een Braziliaan­se Dag van de Stem oprichtten. (Bron: Fijnedag)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname