Times of Suriname

0LORV )RUPDQ RYHUOHGHQ

-

De Tsjechisch­e regisseur 0ilos )orman is vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend met films als One Flew over the Cuckoo’s Nest, Amadeus, Hair en The People vs. Larry Flynt. Hij won twee keer een Oscar voor beste regisseur. Hij was korte tijd ziek, liet zijn vrouw zaterdag weten aan het Tsjechisch­e persbureau CTK.

)orman verloor op jonge leeftijd zijn ouders, die tijdens de Tweede :ereldoorlo­g in het verzet zaten. Zijn vader overleed in concentrat­iekamp %uchenwald, zijn moeder in $uschwitz. In de jaren zestig studeerde )orman aan de filmacadem­ie in Praag en regisseerd­e hij meerdere Tsjechisch­e films. In 1968 vertrok hij naar de Verenigde 6taten, toen de 6ovjet-8nie in zijn thuisland een einde maakte aan de Praagse /ente.

In 1975 werd )orman $merikaans staatsburg­er. /ater dat jaar brak hij internatio­naal door als regisseur met One Flew over the Cuckoo’s Nest. De film met hoofdrolsp­eler Jack 1icholson won vijf Oscars, waaronder die voor beste regisseur. )orman kreeg de prijs opnieuw in 1985 voor $madeus.

One Flew over the Cuckoo’s Nest is ppn van de weinige films die alle belangrijk­e Oscars tegelijk wist te winnen: beste film, beste hoofdrolsp­eler, beste hoofdrolsp­eelster, beste regisseur en beste scenario. won acht Oscars, waaronder beste hoofdrolsp­eler, beste film en beste regisseur. )orman was sinds 1999 samen met zijn vrouw 0artina, met wie hij twee kinderen kreeg. In een eerder huwelijk kreeg hij ook twee kinderen.

(NU/Foto: FactPatrol)

 ??  ??
 ??  ?? Amadeus
Amadeus

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname