Times of Suriname

/DVW YDQ YHHO RRUVPHHU ZDW NXQ MH HU DDQ GRHQ"

-

2orsmeer, oorwas of ceru men zijn verschille­nde bena mingen voor het vettige gele of witte spul dat in je oorgang zit en te voelen is wanneer je je vinger in je oor steekt. Het wordt uitgeschei­den door de klieren in je gehoorgang en is in het begin wit maar veran dert van kleur naarmate het droogt. 2orsmeer is meestal geel maar het kan ook bruin, rood, oranje of zelfs bijna zwart worden. =wart oor smeer is geen reden om je zorgen te maken. De zwarte kleur komt niet van binnen uit maar wordt veroorzaak­t doordat er van buiten veel stof op komt dat zich ver mengt met de gele substantie. 2orsmeer heeft een belang rijke functie, want het zorgt ervoor dat de gehoorgang ge reinigd wordt. Het beschermt de dieper gelegen delen van je oor tegen vuil en bacterisn. Door het oorsmeer droogt je trommelvli­es niet uit en is dus belangrijk voor de kwa liteit van je gehoor. Hoeveel oorsmeer wordt aangemaakt ,is per persoon verschille­nd en het kan zelfs voorkomen dat er veel oorsmeer uit je linkeroor komt en maar een beetje uit je rechteroor of juist andersom. =oals gezegd, kan de ene per soon heel veel oorsmeerpr­o ductie hebben terwijl de an der er amper wat van merkt. Het is dus niet te zeggen dat het bij een bepaalde hoeveel heid te veel is. -e merkt ech ter dat je last hebt van over matige oorsmeerpr­oductie op het moment dat je last gaat krijgen van slechter horen. 9aak merk je dit direct na het douchen of zwemmen. :anneer een prop oorsmeer in contact komt met water of andere vloeistof dan zwelt deze namelijk op en blok keert het gehoor. 2ok kun je steeds rondlopen met het gevoel dat er iets vast zit in je oor of kun je milde tot ernstige oorpijn hebben. Dit zijn allemaal s\mptomen van overmatige oorsmeerpr­o ductie die leidt tot verstopte oren. $ndere s\mptomen zijn oorsuizen, duizelighe­id of het gevoel van jeuk in je oor.

0eestal krijg je last van te veel oorsmeer door een be schadiging in je oor, hoe klein ook. =o¶n beschadigi­ng heeft twee gevolgen De klieren die het oor smeer produceren, krijgen een prikkeling om meer oorsmeer dan normaal aan het maken.

De haartjes die normaal het oorsmeer naar bui ten drijven, stoppen met werken wat zorgt voor een verder ophoping. (r wordt dus meer cerumen aangemaakt en minder afgevoerd en dat kun je goed voelen. 9eel klachten kunnen zelf worden voorkomen. 0ensen veroorzake­n vaak zelf scha de doordat ze hun oren te veel proberen schoon te maken. 0ensen proberen in hun oor te krabben met voorwerpen die daar niet voor bedoeld zijn of ma ken overmatig gebruik van wattenstaa­fjes. $ndere veel voorkomend­e oorzaken zijn het gebruik van oordopjes, eczeem of veel zwemmen. 2ok mensen met een ge hoorappara­at lopen een ver hoogde risico de ingang van het oor te irriteren. 0ensen die veel haargroei hebben bij hun oren kunnen hier ook last van krijgen doordat de afvoer van oorwas belem merd wordt. Het komt ook nogal eens voor dat bouw vakkers, verhuizers of an dere mensen die veel in een stoffige omgeving werken deze klachten krijgen door dat de haartjes in hun oren het vele vuil niet kunnen buiten houden. ,ets dat de werking van de oorhaartje­s kan aantasten, is zeep in het oor. =org er dus voor dat je dit contact vermijdt. (en teveel aan oorsmeer is in principe onschuldig maar het kan wel verve lende klachten veroorzake­n waarvan pijn en gehoorver lies het vervelends­t zijn. De huisarts kan een uitkomst bieden door het oorsmeer te verwijdere­n. De huisarts zal vaak niet meteen overgaan tot het uitspuiten van de oren maar zal eerst advise ren zelf het oorsmeer te pro beren week te maken door wat olie aan te brengen. Het is dan belangrijk dat de olie niet koud is want dan kun je last krijgen van je even wicht. Het gebruik van olie kan bij iemand die regelma tig last heeft van veel oor smeer sowieso niet verkeerd zijn. Dit kan eenvoudig met zonnebloem­olie. 9raag voor de zekerheid een arts om ad vies.

(en prop oorsmeer kan ook vanzelf naar buiten ploppen. 2ok hier is het belangrijk om te zorgen dat het wa ter niet te koud is maar een temperatuu­r heeft van circa

graden. 2mdat er altijd een gevaar bestaat van een gaatje in het trommelvli­es is het echter aan te raden hier eerst door de huisarts naar te laten kijken. %ij de drogist kun je ook oorsmeerop­los ser kopen. De naam is mis leidend want het oorsmeer lost er niet echt van op maar wordt alleen dunner waar door het makkelijke­r naar buiten komt. Door de con serverings­middelen die er vaak in verwerkt worden, kun je het probleem echter ook verergeren. Het is dus vaak niet de beste oplossing. Het uitspuiten van de oren is vervelend en vooral kinderen zijn er bang voor. :anneer de dokter heeft vastgestel­d dat een prop oorsmeer de boosdoener is, kan hij echter besluiten dat dit de beste re medie is. 0et een apparaatje wordt dan water in het oor gespoten. Door de druk die achter de prop komt wordt deze dan mee naar buiten ge spoten wat het probleem in ppn klap oplost.

Dat vraagt iedereen zich af die de behandelin­g voor het eerst moet ondergaan. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. 9eel mensen vin den het gevoel van water in de oren zo vervelend dat ze er absoluut niet aan durven. %edenk echter wel dat het het ongemak van verstopte oren in ppn keer kan oplossen. (r zijn diverse producten verkrijgba­ar die je kunnen helpen om van dat verve lende oorsmeer af te komen. =o zou je bijvoorbee­ld de $udispra\ kunnen gebrui ken. Dit is een spra\ met gefilterd en microbiolo­gisch getest zeewater waarmee je zonder kans op beschadigi­n gen zelf je oren kunt uitspui ten. Dit is niet zo krachtig als wanneer je het bij de huisarts laat doen maar het voelt over het algemeen ook niet on prettig aan. $ndere oorspra\s zijn verkrijgba­ar van onder andere de merken (are[, /ucovit en 2thalgan.

9eel mensen vinden het ver velend om iets in hun oor te moeten spuiten. Het gebruik van wattenstaa­fjes kan ech ter averechts werken doordat je een prop oorsmeer alleen maar verder je oor induwt waardoor het er niet meer vanzelf uit kan komen. Dit vergroot de kans dat je uit eindelijk toch naar de huis arts moet om je oren te la ten uitspuiten. (en goede oplossing is dan het gebruik van 2talgan &lick &lean 2orsmeerst­aafjes. Dit zijn wattenstaa­fjes en vloeistof in ppn om oorsmeer gemak kelijk te verwijdere­n. -e ge bruikt de staafjes door aan de ene zijde het staafje te µactiveren¶ door erin te druk ken waardoor de vloeistof bestaande uit gedistille­erd water en zeezout het stukje watten aan de andere kant bereikt. Hiermee kun je op een verantwoor­de manier je oor schoonmake­n. De vloei stof maakt het oorsmeer na melijk zacht en voorkomt ophopingen van oorsmeer in je oor. $angeraden wordt om de staafjes om de dag te ge bruiken.

(Mens en gezondheid)

*elukkig bestaan er vele natuurlijk­e, huisgemaak­te methoden om overtollig oorsmeer dat je oren verstopt op een effectieve manier te verwijdere­n. De meest voorkomend­e thuisremed­ies zijn 0assage om oorsmeer los te maken Door masseren kan je het oorsmeer dat je gehoorgang blok keert losmaken. 0asseer het gebied achter je oor en trek je oor in verschille­nde richtingen, terwijl je je mond steeds opent en sluit.

:aterstofpe­ro[ide

:aterstofpe­ro[ide, of geo[\geneerd water, kan gebruikt worden voor zowel het behandelen van pijn aan de oren als voor het verwijdere­n van overtollig oorsmeer, dat zich opge stapeld heeft en je gehoorgang blokkeert. Hieronder leggen we je uit hoe dit toe kunt passen

0eng een halve kop waterstofp­ero[ide met een halve kop warm water en vul een spuitje met deze oplossing. /eg je op je zij en vul je oor ermee. /aat het drie tot vijf minuten inwerken. /aat de vloeistof er vervolgens uit lopen en reinig vervolgens je oren door dit proces te herhalen, maar enkel met warm water. ,n plaats van geo[\geneerd water kan je er ook voor kiezen om bab\olie of mineraalwa­ter te gebruiken. 2lijfolie

Deze remedie is identiek aan de vorige, maar je maakt ge bruik van warme olijfolie. /aat het vijftien minuten inwer ken en herhaal het proces drie keer per dag gedurende drie tot vier dagen.

)les warm water

Dit is een makkelijke, maar zeer effectieve thuisremed­ie. Het enige wat je hoeft te doen is een fles nemen en die te vullen met warm water. Plaats de fles met warm water gedurende vijftien tot dertig minuten rechtstree­ks op het aangedane oor. Het oorsmeer zal hierdoor verzachten en makkelijke­r schoon te maken zijn. 8itspoelen ,n de winkel kan je makkelijk tubes vinden om je oren uit te wassen. Doe dit met water op lichaamste­mpe ratuur. =org ervoor dat je je oren na de behandelin­g grondig droogt.

-e moet goed weten dat oorsmeer noodzakeli­jk is. Het be schermt je oor tegen stof, micro organismen en andere vreem de substantie­s, die je gehoorgang zouden kunnen binnendrin gen om er schade aan te brengen. Daarom is het uitwassen van je oren enkel aangeraden wanneer het echt nodig is als er zich echt een verstoppin­g heeft voorgedaan als gevolg van een op stapeling van oorsmeer .

:anneer je zeer freTuent verstoppin­gen krijgt, raadpleeg dan een oorspecial­ist. Hij of zij zal kunnen bepalen welke behande ling het beste is om je probleem op te lossen.

(Gezonder leven)

:DDU GLHQW RRUVPHHU YRRU" :DDUGRRU RQWVWDDW HHQ EH VFKDGLJLQJ GLH WRW SUREOH PHQ OHLGW" 2UHQ XLWVSXLWHQ ELM GH KXLV DUWV GH ODDWVWH RSORVVLQJ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname