Times of Suriname

7LHQ JH]RQGKHLGVYR­RUGHOHQ YDQ GH RNHU

-

'e okra $belmoschXs escXlentXs , in het (ngels ook wel Lady Finger genoemd, is een eenjarige plant die in de meeste tropische en sXbtropisc­he klimaten groeit. ,n 1ederland wordt het niet op grote schaal verboXwd. 'it ]oX eventXeel kXnnen in een kas. Okers ]ien erXit als groene, ribbelige stengels en hebben iets weg van een groene peper. ,n de 6Xrinaamse en Oosterse keXken wordt er veel mee gekookt. 'it artikel gaat in op de ge]ondheidsvo­ordelen van de oker.

. 9oedingswa­arde

'e oker kan worden verwerkt in warme gerechten, maar ook raXw worden gegeten. 'e raXwe variant bevat meer voedings stoffen dan de verwarmde. Oker is rijk aan vitaminen en mine ralen, waaronder verschille­nde % vitaminen, vitamine &, vi tamine ., betacarote­en, calciXm, magnesiXm, ij]er, seleniXm ]ink. 9erder is okra rijk aan ve]els.

. 'armen

Oker kan de darmen helpen reinigen doordat het als een na tXXrlijk la[eermiddel kan werken. =e ]ijn namelijk rijk aan slijmachti­ge, plakkerige en dikke stoffen die de darmen sme ren en helpen bij de ontlasting. 'e ve]els van oker voeden de goede darmbacter­iën en kXnnen als probiotica werken.

. 'iabetes

'e ve]els in oker kXnnen de bloedsXike­rspiegel helpen stabi liseren door de opname van sXikers te vermindere­n.

. %orstkanker

Onder]oek heeIt aangetoond dat oker borstkanke­r vermindert. (en lectine van okra, $belmoschXs escXlentXs, ]orgde voor

procent minder borstkanke­rcellen.

. 9ermoeidhe­id

'e ]aden van oker werken tegen vermoeidhe­id. 'it komt doordat de ]aden van okra de melk]XXr en XreXm stikstoI in het bloed verlagen. 'it bevordert de opslag van gl\cogeen in de lever en het vermogen van de antio[idanten om de o[idatieve stress te verlagen.

. Ogen en hXid Oker is rijk aan betacaro teen, wat in het lichaam wordt omge]et in vitamine $ en andere anti o[idanten. 'e]e kXn nen de ogen en hXid ge]ond hoXden. +et hoXdt de hXid elastisch en voorkomt onscherp ]icht bij het oXder worden. 'e oker is een van de groentesoo­rten met het hoogste gehalte aan antio[idanten.

. =wangerscha­p

Oker bevat IoliXm]XXr. 'it staat erom bekend ]wangerscha­ps problemen te helpen voorkomen, met name tijdens de precon ceptie. gram oker bevat procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelhei­d IoliXm]XXr.

. %otten en bloed

'e vitamine . in oker kan helpen de botten ge]ond te hoXden en speelt een belangrijk­e rol bij de bloedstoll­ing.

. $Islanken

Omdat okers veel voedingsst­offen maar weinig calorieën be vatten, passen ]e heel goed in een voedingspa­troon om aI te vallen. 3er gram bevat de oker calorieën.

. Ontsteking­sremmend

Oker bevat van ongeveer procent van de dagelijks aanbe volen hoeveelhei­d vitamine &. 9itamine & beschermt tegen vrije radicalen, kan ontsteking­sremmend werken en verkoXd heden tegengaan.

Oker kXn je het beste ]o vers mogelijk eten. =e kXnnen een aantal dagen in de koelkast worden bewaard. =e kXnnen on der andere in een soep oI groentesch­otel worden verwerkt. 'e oker is onder andere verkrijgba­ar bij de toko.

(Healthylif­e/Foto: Sranang Kukru)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname