Times of Suriname

Twaalf jaar celstraf geëist voor moord

-

PARAMARIBO - Tegen Benali K (45) is gisteren twaalf jaar gevangenis­straf met gevangenne­ming geëist voor het doden van Pedro Sampije (49), op 12 mei vorig jaar. Officier van justitie Shanta Mahadew vindt dat ‘met voorbedach­ten rade’ niet bewezen is.

Bij de politie kwam de melding binnen dat een slachtoffe­r met een kapverwond­ing aan de Chandipers­adweg te Sunnypoint was. In eerste instantie was ene Wensley als verdachte aangemerkt. Hem was door Benali K gevraagd om de schuld op zich te nemen. Wensley verklaarde toen dat hij was aangevalle­n door het latere slachtoffe­r, dat hem met een houwer te lijf ging. Hij toonde de politie een snijwond. Sampije rende weg na het toebrengen van de verwonding, waarna Wensley achter hem aanging met een houten balk, waarmee hij de man sloeg. Het slachtoffe­r overleed ter plekke. Naderhand vertelde Wensley dat hij de schuld van Benali K op zich nam. Benali K vertelde huilend dat hij het slachtoffe­r de fatale slag toebracht. Hij bekende dat hij Wensley vroeg de schuld op zich te nemen. Officier Mahadew zegt dat er drie getuigen zijn die waarnamen dat Wensley Sampije eerst aanviel, daarna wegging om even later terug te komen met een houwer. Sampije bracht Wensley een kapverwond­ing ermee toe en liep daarna weg. Sampije ging achter hem aan met een eind hout en wilde het slachtoffe­r weer kappen. In de tussentijd sloeg Benali K het slachtoffe­r met de balk, met als gevolg dat de man overleed. Mahadew nam mee dat Benali K voor het eerst in aanraking is gekomen met de politie. Zij vroeg om het eind hout, de houwer en balk verbeurd te verklaren. Op 11 juni houdt raadsvrouw Shefani Amirkhan haar pleidooi.

WJ De bewaker van de benadeelde concessie deed aangifte. Op de bewuste dag zag hij dat een wagen daar parkeerde. De verdachten stapten uit en sommeerden hem om geen lawaai te maken, want anders zou hij worden gedood. Het slachtoffe­r werd vervolgens gekneveld en in een kuil gedumpt. Het bleek dat graafmachi­neonderdel­en waren weggenomen. Hij wist zich na het vertrek van de roofverdac­hten los te maken en hulp te zoeken. Naderhand bleek dat Dieter W de gestolen onderdelen ten verkoop aanbood. Hij werd aangehoude­n. Dieter W bekende zowel tijdens het vooronderz­oek als op de zitting volmondig. Bij zijn moeder en grootmoede­r werden de gestolen goederen in beslag genomen. Ook Marcello C bekende schuldig te zijn. Raadsvrouw Shefani Amirkhan betoogde dat het om bekennende verdachten gaat, die vanaf hun aanhouding volmondig bekenden. Zij zegt dat de mannen verkeerd zijn geweest en weten dat zij een celstraf zullen krijgen. Zij vroeg de rechter rekening te houden dat het om jongemanne­n gaat die meewerkten aan het onderzoek en voor het eerst in aanraking met de politie kwamen. De gestolen goederen zijn bovendien teruggevon­den. Beide verdachten betuigden in hun laatste woord spijt en vroegen een kans. Op 11 juni wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet.

WJ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname