Times of Suriname

Onderzoek start naar kust ecosysteem

-

PARAMARIBO – Op 16 april vond de startworks­hop plaats van een onderzoeks­project naar de klimaatbes­tendigheid van de Surinaamse kust. De workshop met 85 deelnemers vond plaats in de Guest house van de Anton de Kom Universite­it aan de Leysweg. Het project met de titel

is een Surinaams-Nederlands­e samenwerki­ng tussen de Anton de Kom Universite­it, de Universite­it van Utrecht, het Verenigde Naties Ontwikkeli­ngsprogram­ma (UNDP) en de Surinaamse ngo’s: Wereld Natuur Fonds en Conservati­on Internatio­nal. Dit meldt de universite­it in een persberich­t.

Mangroves and Mud: Monitoring and Modelling Coastal Dynamics in Suriname to Mitigate the Effects of Climate Change,

De Surinaamse kust ligt laag en een stijging van de zeespiegel kan grote gevolgen hebben voor de gehele kustzone. De kustzone is belangrijk voor Suriname, want daar wonen de meeste mensen, de economisch­e activiteit­en vinden daar plaats en het landbouwge­bied ligt daar. De kust van Suriname is ook voor een groot deel nog een uniek natuurgebi­ed met mangrovebo­ssen,veel vogels, rijk aan vissen en garnalen en tevens belangrijk voor het ecotoerism­e. De kust wordt op sommige plekken afgeslagen en groeit op andere plekken uit. Dit komt, omdat er grote modderbank­en voor de kust langstrekk­en die de kust extra beschermen. Als er geen modderbank ligt, slaat de kust af. Het onderzoeks­project gaat satellietb­eelden en modellen gebruiken om dit proces beter te begrijpen. Wetenschap­pers van de twee universite­iten en staf van de ngo’s slaan de handen ineen om dit voor elkaar te krijgen. Twee promovendi, Ginny Bijnaar en Job de Vries, zullen de komende vier jaar hun promotie onderzoek doen binnen dit project. De workshop begon met presentati­es van Surinaamse, Nederlands­e en Franse wetenschap­pers over wat we weten over klimaatver­andering en wat we weten over het Surinaamse kust ecosysteem. Sprekers van de ngo’s in Suriname vertelden wat er allemaal al gedaan wordt om de kust te beschermen en de natuur te behouden.

Aan het einde van de dag werd aan de hand van een paneldiscu­ssie besproken wat onderzoeks­prioriteit­en zijn. Op de tweede dag van de workshop kwam het projecttea­m bij elkaar om kennis en datasets uit te wisselen en de praktische punten van het project door te spreken.

Na de tweedaagse workshop was er een excursie onder leiding van Professor Pieter Augustinus naar Braamspunt om de kust van nabij te bestuderen. Het project hoopt bij te dragen aan de langdurige beschermin­g van de kust van Suriname en het behoud van de natuur in de kuststrook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname