Times of Suriname

Aantal rechtszake­n daalt flink

-

DEN HAAG - Het aantal rechtszake­n is het afgelopen jaar in bijna alle rechtsgebi­eden fors afgenomen, zo blijkt uit het jaarversla­g van de Rechtspraa­k. Wel was er juist een stijging van het aantal bewindzake­n. Al met al heeft de rechtspraa­k vorig jaar 1,6 miljoen zaken behandeld, net zoveel als in 2016.

Vooral het aantal zogenoemde kantonhand­elszaken is flink gedaald. Die gaan vaak over incasso’s na het niet betalen van rekeningen, zoals voor een zorgverzek­ering of telefoonab­onnement. Vorig jaar zijn daar 81.000 minder zaken van aangebrach­t dan een jaar eerder. De daling hier komt onder meer door een ‘verbeterde betalingsm­oraal’ na de economisch­e crisis, de toegenomen beschikbaa­rheid van bemiddelin­g zoals mediation, maar ook doordat de hoge griffierec­hten veel mensen afschrikke­n. Dat zijn de kosten die gemaakt moeten worden om een rechtszaak te mogen voeren.

Niet op elk gebied daalde het aantal zaken flink, vooral het aantal bewindzake­n nam sterk toe. Daarbij heeft de rechter niet zozeer een beslissend­e rol, maar vooral een controlere­nde. De raad meldt verder dat het personeels­bestand bij de rechtsprek­ende organisati­es met 2 procent is toegenomen. Ruim honderd nieuwe rechters in opleiding zijn aangenomen. De Raad voor de Rechtspraa­k is het overkoepel­ende bestuur van onder meer de rechtbanke­n en de gerechtsho­ven.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname