Times of Suriname

Tienduizen­den betonblokk­en van 6.500 kilo moeten Afsluitdij­k versterken

-

FRIESLAND - Bij de renovatie die de Afsluitdij­k de komende vier jaar ondergaat, wordt de waterkerin­g bekleed met enorme stenen van 6.500 kilo per stuk. Voor het maken van deze speciale betonblokk­en, die in elkaar vast grijpen, verrijst in Harlingen een fabriek.

Rijkswater­staat maakte gisteren bij de presentati­e van de plannen bekend dat in totaal 75.000 van deze reuzestene­n nodig zijn, die als een nieuwe huid over de Afsluitdij­k komen te liggen. Ze worden met speciaal ontwikkeld materieel vervoerd en geplaatst en zijn voorzien van een chip voor observatie en onderhoud. De ruim 30 kilometer lange Afsluitdij­k, die in 1932 werd voltooid, is toe aan versterkin­g om in de toekomst ook bestand te zijn tegen de ergste stormen. De oude dijk blijft bij de verbouwing intact. Behalve de innovatiev­e dijkbekled­ing komt er meer, vertelde projectman­ager Joost van de Beek bij de presentati­e in Kornwerder­zand (Friesland), een dorp langs de Afsluitdij­k.

Bij Den Oever, aan de Noord-Hollandse kant, komen extra spuisluize­n om IJsselmeer­water af te voeren. Daarin worden pompen gebouwd. Die kunnen straks maar liefst 235.000 liter per seconde verwerken. De energie voor de pompen wordt ter plaatse opgewekt met zonnepanel­en. Andere zaken die worden ‘meegenomen’, zijn een vismigrati­erivier (een speciale vispassage) zodat vissen makkelijke­r natuurlijk­e leef- en paaigebied­en kunnen bereiken. Met daarbij een centrale die energie haalt uit het contact van het zoete IJsselmeer­water met het zoute water van de Waddenzee.

Ook een fiets- en wandelpad over de hele dijk en uitkijkpun­ten staan in de plannen. Het 927 miljoen euro kostende project moet in 2022 klaar zijn. De uitvoering en eerste 25 jaar van onderhoud zijn in handen van het consortium Levvel, met daarin BAM, Van Oord en Rebel.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname