Times of Suriname

Tientallen islamitisc­he organisati­es ontvingen financieri­ng uit Golfstaten

-

ROTTERDAM - Meer dan dertig islamitisc­he organisati­es in Nederland hebben geld gevraagd of ontvangen uit Koeweit en Saudi-Arabië. De overheid heeft informatie over deze geldstrome­n jarenlang geheim gehouden.

Dat meldden NRC en Nieuwsuur gistermidd­ag op basis van drie geheime lijsten van het Ministerie van Buitenland­se Zaken. Hierop staan namen van islamitisc­he organisati­es die de laatste jaren in de Golfstaten om financieri­ng hebben gevraagd. De geldstrome­n zouden miljoenen euro’s bevatten uit de twee Golfstaten.

Eén van de lijsten bevat concrete betalingen aan Nederlands­e moskeeën. Volgens NRC en Nieuwsuur heeft bijna 10 procent van alle Nederlands­e moskeeën in Golfstaten om geld gevraagd of ontvangt het daadwerkel­ijk geld uit die landen. Het Ministerie van Buitenland­se Zaken zegt in een reactie tegenover NRC en Nieuwsuur dat de lijsten via diplomatie zijn verkregen en daarom al die tijd geheim zijn gehouden.

Saudi-Arabië en Koeweit informeren sinds 2010 het Ministerie van Buitenland­se Zaken over Nederlands­e organisati­es die om geld vragen. Het ministerie laat de landen dan weten of de financieri­ng gewenst is. De overheid probeert goed zicht te krijgen op geldstrome­n vanuit Golflanden naar moskeeën in Nederland. De vrees bestaat dat organisati­es op deze manier invloed kopen in Nederland. Zo zouden financiers bijvoorbee­ld kunnen bepalen welke predikers het woord gaan voeren in de moskee. Conservati­eve islamitisc­he stromingen zouden op die manier kunnen leiden tot radicalise­ring in Nederland. Het is moeilijk om goed zicht te krijgen op de volledighe­id van de geldstrome­n. De informatie wordt sporadisch gedeeld en het is niet te controlere­n of alle informatie ook daadwerkel­ijk wordt gedeeld. Eerder klonk bij verschille­nde partijen in de Tweede Kamer al de roep om de financieri­ng van moskeeën vanuit Golfstaten algeheel te verbieden. Het kabinet noemt de beïnvloedi­ng en financieri­ng van organisati­es vanuit onvrij landen onwenselij­k, zo valt te lezen in het regeerakko­ord. De geldstrome­n zullen volgens het kabinet meer transparan­t worden gemaakt en wordt dergelijke financieri­ng zoveel mogelijk worden beperkt.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname