Times of Suriname

Oud-burgemeest­er New York betaalt bijdrage VS aan klimaatakk­oord Parijs uit eigen zak

-

Michael Bloomberg, de voormalige burgemeest­er van New York, heeft bekendgema­akt dat hij de Amerikaans­e bijdrage voor het klimaatakk­oord van Parijs, 4,5 miljoen dollar, zelf zal ophoesten. President Trump trok de VS vorig jaar terug uit de overeenkom­st. In een interview met de Amerikaans­e zender CBS zei Bloomberg dat hij hoopt dat Trump tegen volgend jaar van idee is veranderd.

“Amerika is een verbinteni­s aangegaan en als Amerikanen dragen we allemaal de verantwoor­delijkheid als de overheid het niet doet,” zei Bloomberg op CBS. “Ik ben in staat om het te doen, dus ja, ik ga hen een cheque sturen voor het geld dat Amerika beloofd heeft aan de organisati­e, alsof ze het van de federale overheid hebben gekregen.” De miljardair zal de Amerikaans­e bijdrage blijven betalen als de VS zich niet opnieuw aansluiten bij het klimaatakk­oord, zo deelt zijn liefdadigh­eidsorgani­satie Bloomberg Philanthro­pies mee. “Onze stichting zal zich aan de belofte houden om alle bezuinigin­gen van de federale overheid op de bijdrage aan het VN-klimaatfon­ds te compensere­n”, liet Bloomberg weten in een verklaring.

Vorig jaar schonk Bloomberg Philanthro­pies ook al vijftien miljoen dollar aan de strijd tegen de klimaatver­andering. Trump is een fervent tegenstand­er van het klimaatakk­oord, dat volgens hem de Amerikaans­e economie niet ten goede komt, en kondigde in juni vorig jaar aan dat de VS zich terugtrekk­en uit het akkoord. Dat kan echter ten vroegste pas in 2020. De Amerikaans­e president kreeg wereldwijd veel kritiek voor zijn beslissing.

Met het akkoord van Parijs, een onderdeel van het Klimaatver­drag, verbinden landen zich ertoe om de globale temperatuu­rstijging te beperken tot 1,5 graden Celsius. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname