Times of Suriname

Meer EU-beschermin­g voor klokkenlui­ders

-

BELGIË - Klokkenlui­ders en bronnen van onderzoeks­journalist­en krijgen meer beschermin­g in de EU. De Europese Commissie stelt een serie regels voor zodat werknemers die aan de bel trekken over illegale zaken zoals corruptie, belastingo­ntwijking of overtredin­g van EU-milieurege­ls wettelijke beschermin­g krijgen tegen vergelding­smaatregel­en als ontslag, degradatie of vervolging. Dat geldt ook voor mensen die journalist­en helpen onrechtmat­ige praktijken boven water te krijgen. Volgens de commissie hebben maar tien van de 28 EUlidstate­n afdoende wetgeving om klokkenlui­ders in alle sectoren te beschermen waaronder Nederland, Frankrijk, Zweden en Hongarije. In de meeste landen worden bijvoorbee­ld alleen ambtenaren beschermd of is alleen de financiële sector gedekt. De commissie wil dat alle bedrijven in de EU met meer dan vijftig werknemers en een jaaromzet van boven de 10 miljoen euro interne procedures opzetten voor meldingen van overtredin­gen. Ook gemeenten met meer dan tienduizen­d inwoners en regionale besturen vallen onder de nieuwe wetgeving. Autoriteit­en en bedrijven hebben drie maanden de tijd om te antwoorden op meldingen en verdere actie te ondernemen.

Vicevoorzi­tter Frans Timmermans: “Veel recente schandalen waren nooit onthuld als insiders niet de moed hadden gehad ermee naar buiten te komen. Zij namen enorme risico’s. Ze zouden niet mogen worden gestraft voor het nemen van de juiste beslissing­en.”

Brussel bepaalt welke represaill­es tegen klokkenlui­ders verboden en bestraft moeten worden. Klokkenlui­ders die daar wel mee te maken krijgen hoeven niet meer te bewijzen dat ze vanwege hun acties geïntimide­erd of ontslagen zijn. Die bewijslast komt voortaan bij de aan de schandpaal genagelde ondernemin­g of organisati­e te liggen. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname