Times of Suriname

Noodlijden­d GM Korea bereikt akkoord met bonden

-

INCHEON - General Motors (GM) heeft in Zuid-Korea een voorlopig akkoord bereikt met zijn personeel. Eerder dreigde de automaker uitstel van betaling aan te vragen als vakbonden hervorming­splannen niet zouden steunen. De vakbonden hebben onder meer ingestemd met de bevriezing van de lonen en een versoberin­g van de arbeidsvoo­rwaarden.

GM Korea leed de afgelopen vier jaar een verlies van bijna 3 miljard dollar. Een voorstel van het bedrijf om stevig te reorganise­ren, inclusief sluiting van een fabriek, zette de verhouding­en met de vakbonden op scherp.

Deze maand bestormden tientallen werknemers het GMkantoor in Incheon nog uit woede over het schrappen van bonussen.

GM dreigde op zijn beurt met een vertrek uit het Aziatische land, waar de autofabrik­ant 16.500 werknemers heeft. Nu prijst de topman van de dochterond­erneming, Kaher Kazem, de ‘inzet’ die vakbonden hebben getoond voor een reddingspl­an. Volgens The Korean Economic Daily komt GM met omgerekend 379 miljoen euro over de brug voor het onderdeel. Ook de Koreaanse overheid voert gesprekken met GM, dat staatssteu­n vraagt in de vorm van nieuwe investerin­gen en belastingv­oordelen. De onderhande­lingen gaan onder meer over nieuwe leningen van de Koreaanse ontwikkeli­ngsbank (KDB). Of dat krediet er komt, hangt van een tussentijd­s boekenonde­rzoek.

De overheid heeft via de KDB een belang van 17 procent in GM Korea. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname