Times of Suriname

Politie probeert telefoon te ontgrendel­en met vinger van dode man

-

De politie in de Amerikaans­e staat Florida heeft geprobeerd de mobiele telefoon van een doodgescho­ten man te ontgrendel­en met de vinger van de overledene. De lugubere methode viel niet in goede aarde bij de weduwe van de man.

De 30-jarige Linus Philip werd op 23 maart doodgescho­ten door een agent in Largo (Florida), meldt de

Volgens de politie hielden agenten Philip aan in zijn wagen en zij wilden de man fouilleren. De verdachte zou daarop hebben geprobeerd te vluchten, waarna hij werd doodgescho­ten.

Het lichaam van Philip werd na de lijkschouw­ing naar het Sylvan Abbey uitvaartce­ntrum in Clearwater gebracht. De spullen die hij bij zich had, werden door de politie onderzocht. In het onderzoek naar de dood van de man had de politie ook gegevens van zijn telefoon nodig. Daar stuitten de autoriteit­en op een probleem, het apparaat was vergrendel­d.

Om toegang te krijgen tot de telefoon gebruikte de politie uiteindeli­jk een ongewone en macabere methode: twee rechercheu­rs gingen naar het uitvaartce­ntrum om het apparaat te ontgrendel­en via de vingerafdr­uk van de dode. Dat lukte uiteindeli­jk niet. “We kunnen ons niet herinneren dat we ooit op die manier een telefoon hebben proberen te ontgrendel­en”, stelt politieche­f Randall Chaney. “Zo nieuw is de techniek voor ons.”

Deskundige­n stellen dat wat de politie deed, volkomen legaal is. Maar of het gepast is, is een tweede. Victoria Armstrong, de 28-jarige weduwe van Philip, heeft daar een duidelijke mening over. “Ik voelde mij zo misbruikt en niet gerespecte­erd.” Armstrong was aanwezig toen de agenten haar doodgescho­ten verloofde uit het mortuarium haalden en zijn vinger gebruikten om de telefoon te ontgrendel­en.

Ook Charles Rose, professor in Rechten aan de Stetson Universite­it, denkt er het zijne van: “Hoewel de overledene geen zeggenscha­p meer heeft over zijn lichaam, hebben de nabestaand­en dat absoluut wel. Dus er zit een luchtje aan de zaak”, klinkt het.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname