Times of Suriname

255 kilogram minder goud geproducee­rd

- Door B-cham Chandralal­l

PARAMARIBO - Het jaar is niet al te denderend begonnen voor de Rosebelmij­nen van Iamgold in Brokopondo. Gezien de eerstekwar­taalcijfer­s heeft Rosebel haar reputatie als vlaggensch­ip van de Canadese multinatio­nal deze keer niet waar kunnen maken. In de eerste drie maanden van 2018 heeft Rosebel 255 kilogram minder goud geproducee­rd dan dezelfde periode vorig jaar. Ook is de kostprijs opvallend hoog ten opzichte van de andere mijnen van Iamgold.

Voor het tweede kwartaal wordt ook niet veel verbeterin­g verwacht vanwege de aanhoudend­e regen en onderhouds­werkzaamhe­den aan de raffinader­ij.

De focus ligt nu meer op de Saramacca-operaties, waar een lucratieve goudveld is gevonden in een gebied bekend als Anomaly M, dat ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Rosebel ligt. In de tweede helft van dit jaar zal definitief bekend moeten zijn hoeveel goud er in de Saramacca-concessie ligt. “De productie zal in de tweede helft van 2019 op gang komen”, laat Iamgold in haar eerstekwar­taalcijfer­s van 2018 weten. In het eerste kwartaal van dit jaar werd 1.843 kilogram goud uit Rosebel gehaald tegen een kostprijs van USD 829 per ounce, USD 12 hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is dat bij de Essakane-operaties in Afrika juist het tegenoverg­estelde gebeurt. Daar ligt de kostprijs op USD 665 per ounce, USD 11 lager dan het eerste kwartaal van 2017.

Vanwege de goede resultaten die er zijn neergezet bij de andere goudmijnen in de wereld, kan Iamgold als moedermaat­schappij de eerste drie maanden van 2018 een omzet noteren van USD 314,5 miljoen; USD 54 miljoen meer dan 2017.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname