Times of Suriname

Zeven jaar celstraf in 430 kilo drugszaak

-

PARAMARIBO – Antonius S is gisteren veroordeel­d tot zeven jaar gevangenis­straf in de 430 kilo drugszaak. Hij moet ook een boete betalen van SRD 50 duizend, te vervangen door twaalf maanden hechtenis. De drugs werden onderschep­t in het contragewi­cht van een graafmachi­ne die hij in Suriname invoerde en na enige tijd wilde uitvoeren.

De officier van justitie vindt het niet vreemd dat niemand Antonius S de cocaïne zag plaatsen in de graafmachi­ne, omdat het genoegzaam bekend is dat daders van grootschal­ige drugshande­l ervoor zorgen dat hun strafbare handelinge­n buiten het zicht van het publiek plaatsvind­en. Daarom ligt het bewijs voor de opsporing en vervolging ook niet voor handen. Volgens haar heeft Antonius S niet kunnen weerleggen noch overtuigen waarom een voor hem onbekende derde de bijkans 430 kilo cocaïne verstopte. “Ook het feit dat een of meer personen in de loods zijn geweest in afwezighei­d van de verdachte doet niets aan het wettig en overtuigen­d bewijs.” De vervolging­sambtenaar vindt dat het niets afdoet aan het bewijs dat Antonius S de graafmachi­ne ten verkoop aanbood met de kans dat zijn bod werd aanvaard. Zij zegt dat het verkopen van de graafmachi­ne mogelijk onderdeel was van het scenario om geen argwaan te wekken. Antonius S, die juridische bijstand krijgt van raadsman Raoul Lobo, vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) ontlastend materiaal niet noemde of half onderzocht. Hij zegt dat de verdedigin­g om contra-expertise vroeg, maar dat kon niet omdat de drugs reeds verbrand waren. Er waren slechts monsters genomen. In zijn bijzijn werden niet de volledige drugs bemonsterd, maar slechts vijftig pakketten. “Ik had het recht om erbij te zijn.” De man zegt verder dat hij in Nederland alles kwijt is. Hij zegt dat zijn appartemen­t is verkocht, waardoor hij een verlies lijdt van 130 duizend euro. Hij kreeg voorts in de cel te maken met een gebroken arm. Een medearrest­ant verwondde hem aan zijn arm met een kruk. Antonius S vertelt dat hij al drie jaar geen contact heeft met zijn twee kinderen.

WJ Honderden autobanden, gedumpt door een onverlaat, worden verwijderd uit een goot langs de Pt Debisahaiw­eg (Foto: Milieu Politie Suriname)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname