Times of Suriname

Pre-College verruimt toegang tot bachelorop­leidingen

-

PARAMARIBO – Unique binnen het Surinaamse onderwijs is dat er in de maand juni een aanvang wordt gemaakt met de Pre-College in het kader van ‘Life Long Learning’. De Pre-College is bedoeld om personen die om welke reden dan ook hun middelbare schoolople­iding niet hebben afgerond, een kans te bieden om toch een bachelorop­leiding te volgen bij de IIED. Dit is het model van de Open Universite­it in Nederland en vele andere landen in de wereld, aldus Marie Levens, onderwijsk­undige, die geadviseer­d heeft bij het opzetten van deze opleidinge­n. Dit meldt het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) in een persberich­t.

Studenten die zich aanmelden voor de Pre-College moeten een denkvermog­en op niveau mulo+ hebben. De Pre-College zal hen op zodanige wijze voorbereid­en dat zij in staat zijn om de IIEDbachel­oropleidin­gen met succes te kunnen doorlopen. De cursus duurt 12 weken per module en wordt afgesloten met een certificaa­t. Dit certificaa­t is geen vervanging van een middelbaar schooldipl­oma, maar het geeft wel toegang tot IIED’s Bachelorsp­rogramma’s die toegepast wetenschap­pelijk van aard zijn.

Met aanvang van het collegejaa­r 2017-2018 is de Bachelorop­leiding ‘Applied Science & Computing’ van start gegaan. Het doel van deze opleiding is om technisch hoogopgele­ide ictdeskund­igen af te leveren aan de zakenwerel­d. De onderwerpe­n die onder andere besproken zullen worden zijn: Technology for the Workplace, Data Analyses & Statistics, Problem Solving & 21st Century Skills. Deze opleidinge­n zijn gebaseerd op een onderligge­nde filosofie van competence- based, research-based en projectbas­ed learning. De betrokkenh­eid van de studenten is groot en hun kennis en vaardighed­en op het vakgebied van hun keuze is direct toepasbaar. “We moeten studenten in Suriname een geïntegree­rde holistisch­e ervaring aanbieden gebaseerd op ‘research and project developmen­t to solve problems’ ”, aldus Padmanabha­n Seshaiyer, professor verbonden aan de IIED en de George Mason University in de USA.

IIED begint met goedkeurin­g van OWC, twee masterople­idingen die open staan voor studenten die een Bachelorgr­aad hebben behaald.

IIED oefent uitsluiten­d Toegepaste Wetenschap (Applied Sciences) uit. OWC nam het initiatief voor de opzet van de ict-opleidinge­n om een transitie te bewerkstel­ligen waarbij traditione­el gericht onderwijs plaats zal moeten maken voor competent gericht onderwijs. IIED is de uitvoerder van deze moderne opleidinge­n. Alle opleidinge­n worden verzorgd door professore­n die verbonden zijn aan internatio­naal gerenommee­rde universite­iten uit de USA, Europa en LatijnsAme­rika, zoals de George Mason University (USA) en de Vrije Universite­it van Brussel (België) Johns Hopkins University in de Verenigde Staten van Amerika, top twee universite­iten in Mexico, Puerto Rico en Columbia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname