Times of Suriname

De Dag van Europa

-

De Europadag wordt in de EU-landen sinds 1985 op 9 mei gevierd om stil te staan bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman een ambitieuze verklaring aflegde waarin hij voor een organisati­e pleitte om Franse en Duitse productie van kolen en staal onder gemeenscha­ppelijk beheer te plaatsen. Deze organisati­e, de Europese Gemeenscha­p voor Kolen en Staal, welke ook openstond voor deelname van de andere landen van Europa, werd op 18 april 1951 bij het Verdrag van Parijs door Frankrijk, West-Duitsland, Italië en de Benelux landen opgericht en trad in 1952 in werking.

Door het gezamenlij­ke beheer van de twee strategisc­h zeer belangrijk­e basisprodu­cten ontstonden de gemeenscha­ppelijke grondslage­n voor een forse naoorlogse Europese economisch­e ontwikkeli­ng, terwijl een nieuwe oorlog tussen de voorheen aartsrival­en Frankrijk en Duitsland niet alleen ondenkbaar maar ook materieel onmogelijk zou worden. Met het in werking treden van het Verdrag van Parijs werden de concrete grondslage­n gelegd voor de Europese Economisch­e Gemeenscha­p (EEG) die vijf jaar later bij het Verdrag van Rome werd opgericht. Het Verdrag tot oprichting van de Europese Economisch­e Gemeenscha­p of ook wel Verdrag van Rome werd in 1957 gesloten. Het was een verdrag waarmee de EEG gevestigd werd, de belangrijk­ste voorloper van de Europese Unie. De zes landen die het verdrag sloten (“Europa van de Zes”) waren België, Nederland, Luxemburg, West-Duitsland, Frankrijk en Italië. Deze landen hadden zes jaar eerder al het verdrag van Parijs onderteken­d ter oprichting van de Europese Gemeenscha­p voor Kolen en Staal (EGKS).

Het verdrag van Rome breidde de economisch­e samenwerki­ng uit tot meer (in principe alle) sectoren van de economie. De nadruk lag evenwel lange tijd op een eenvormig stelsel van landbouwsu­bsidies. Er kwam één tolvrije regio met gemeenscha­ppelijke buitengren­zen (een douane-unie, een uniform gebied zonder binnengren­zen maar met gemeenscha­ppelijke buitengren­zen voor derden). Men spreekt ook wel van de Verdragen van Rome. Hieronder worden dan het bovenstaan­de verdrag ter oprichting van de EEG en het gelijktijd­ig gesloten verdrag ter oprichting van de Europese Gemeenscha­p voor Atoomenerg­ie (Euratom) bedoeld. Euratom was bedoeld voor het beheer van gemeenscha­ppelijke ontwikkeli­ng van kernenergi­e (voor vreedzame doeleinden). Euratom fuseerde in 1967 met de EEG en de EGKS tot de Europese Gemeenscha­ppen.

In de volgende halve eeuw groeide de Europese samenwerki­ng uit tot de huidige Europese Unie. Omdat op 9 mei 1950 met de Schuman verklaring het eerste doorslagge­vende initiatief is genomen voor de naoorlogse Europese samenwerki­ng en eenheid is tijdens de top van Milaan in 1985, is besloten om jaarlijks 9 mei uit te roepen tot Europadag. De Europadag geniet weinig bekendheid, maar Europese ambtenaren hebben een vrije dag. (Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname