Times of Suriname

%HGULMI QRJ QLHW LQ JHYDDU

-

$067(5'$0 3$5,6 'H DDQGHOHQ YDQ $LU )UDQFH ./0 GDDOGHQ PDDQGDJ PHW PDDU OLHIVW SURFHQW QDGDW WRSPDQ -HDQ 0DUF -DQDLOODF KDG DDQJHJHYHQ WH YHUWUHNNHQ QD HHQ ORRQJHVFKL­O HQ GH )UDQVH UHJHULQJ DDQJDI QLHW WH ]XOOHQ LQJULMSHQ RP WH KHOSHQ

De Franse minister van financiën, Bruno /e Maire, vertelde zondag aan CNN dat het arbeidsges­chil ³het voortbesta­an van Air France bedreigt.” De minister zei dat de Franse overheid, die 14,3 procent bezit in de luchtvaart­combinatie, geen financiële injectie meer zal geven. Air France-./M topman -anaillac gaf vrijdag aan midden mei te stoppen met werken, nadat tienduizen­den Franse personeels­leden en piloten tegen een meerjarig uitbetalin­gsaanbod hadden gestemd.

De staking van dertien dagen door het personeel heeft de maatschapp­ij al ongeveer ¼ 300 miljoen ( 358 miljoen) gekost. Air France-./M rapporteer­de vorige week een bedrijfsve­rlies van ¼ 118 miljoen ( 141 miljoen), waarbij ¼ 75 miljoen ( 90 miljoen) van dat verlies werd toegeschre­ven aan de impact van de staking. 9akbonden hebben meer stakingen gepland, waardoor de Franse luchtvaart­maatschapp­ij ongeveer 15 van haar vluchten op maandag moest annuleren. Analisten zeggen dat de luchtvaart­maatschapp­ij niet direct gevaar liep in te storten. ³,k denk niet dat Air France onmiddelli­jk failliet dreigt te gaan”, zegt -ohannes Braun, analist bij de vermogensb­eheerder MainFirst Bank. Braun zei dat hoewel de verliezen over het eerste kwartaal slecht waren, de luchtvaart­maatschapp­ij een relatief gezonde balans heeft en naar verwachtin­g een winst zal maken in 2018. De bonden streven naar een betere beloning, omdat de maatschapp­ij in een betere financiële situatie verkeert dan voorgaande jaren. Air France biedt werknemers een beloning van 7 procent over een periode van vier jaar. ³Het is een vrij gul aanbod,” zei Braun. ³En als het management van de vliegmaats­chappij geen druk weet uit te oefenen op de vakbonden, denk ik dat we uiteindeli­jk een ambitieuze loonafspra­ak zullen zien, die de kosten omhoog zullen duwen”, aldus Braun. Daniel Roeska, een luchtvaart­analist bij Bernstein, zei dat het ³plotseling­e vertrek van -anaillac gezien moet worden als een wake-up call voor politici en het management in Frankrijk.” -anaillac leidt het bedrijf minder dan twee jaar. Air France is µs werelds zeventiend­e grootste luchtvaart­maatschapp­ij op het gebied van passagiers­reizen, volgens de ,nternation­al Air Transport Associatio­n.

(CNN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname