Times of Suriname

Leider demonstrat­ies Armenië toch tot premier verkozen door parlement

-

ARMENIË - De leider van de massademon­straties in Armenië Nikol Pashinyan is door het Armeense parlement toch verkozen tot nieuwe premier.

Gisteren stemde het parlement na protesten opnieuw over een nieuwe premier en daarbij kreeg Pashinyan 59 van de 105 stemmen. Pashinyan (42) was vorige week tijdens de eerste stemming de enige kandidaat, maar kreeg de meerderhei­d van het parlement met slechts 45 stemmen niet achter zich. Een deel van de regerende Republikei­nse Partij steunde Pashinyan gisteren tijdens de tweede stemming wel.

Zowel de Armeense president als de tijdelijk premier had de partijen eerder opgeroepen te overleggen over een oplossing voor de politieke crisis in het land.

In Armenië wordt sinds halverwege april actie gevoerd voor een nieuwe premier. Als gevolg daarvan kondigde Serzh Sargsyan zijn vertrek als premier aan. Tegenstand­ers verweten de politicus, die voorheen tien jaar president was, onder meer dat hij te lang aan de macht probeerde te blijven. Pashinyan was een van de drijvende krachten achter de protesten tegen Sargsyan. De oud-journalist riep zijn aanhang na de eerste stemming in het parlement op de hoofdstad Yerevan plat te leggen. Armenen gingen opnieuw massaal de straat op om te demonstrer­en. Yerevan werd geblokkeer­d en de weg naar het vliegveld van de stad werd afgesloten. Ook liepen demonstran­ten op de spoorwegen, waardoor het treinverke­er danig werd gehinderd.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname