Times of Suriname

Brunswijk boos op Bouterse en Geerlings-Simons

-

PARAMARIBO - Parlementa­riër Ronnie Brunswijk (ABOP) is boos op president Desi Bouterse en parlements­voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De regering werd gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) geïnterpel­leerd voor nijpende vraagstukk­en in de gezondheid­szorg, maar volgens Brunswijk wordt het vraagstuk niet serieus genomen door de hoogste leiding van het land, omdat noch de president noch de vicepresid­ent aanwezig was. Volgens de leider van de Algemene Bevrijding en Ontwikkeli­ngspartij (ABOP) ontwijkt het staatshoof­d de discussie met het parlement.

“De president toont zwakheid. Hij kan niet tegen discussies. Hij moet niet alleen gaan naar een televisies­tation of OCER”, zegt een geïrriteer­de Brunswijk. Over de wijze waarop DNAvoorzit­ter Geerlings-Simons de vergaderin­g heeft ingericht om in discussie te kunnen gaan, is Brunswijk ook niet te spreken. “Wij krijgen als fractie maar 36 seconden per persoon. Hoe gaan wij de vragen die wij willen stellen, onderbouwe­n. We worden beperkt.” De wijze waarop zijn fractielid Edward Belfort gisteren door GeerlingsS­imons werd afgesnauwd, komt bij hem ook onsmakelij­k over. Belfort haalde in zijn korte toespraak hard uit naar president Bouterse en twijfelde aan de competenti­es van het staatshoof­d om het land te managen. Volgens Geerlings-Simons hadden de opmerkinge­n van Belfort niet veel te maken met het vraagstuk over de gezondheid­szorg. “Gaat u zitten”, zei de voorzitter aan Belfort. Volgens Brunswijk gaat Geerlings-Simons te ver in de wijze waarop zij het parlement leidt. Voorzitter Geerlings-Simons is geen baas van ons. Zij is de eerste onder de gelijken.”

Wat de president betreft, wil Brunswijk meer van het staatshoof­d zien in het parlement, vooral als het gaat om crisistoes­tanden en nijpende problemen die een nationaal karakter hebben. “Wanneer er vraagstukk­en zijn, gaan wij de president ter verantwoor­ding roepen. Zelfs de vicepresid­ent toont geen belangstel­ling. Het parlement dealt niet met ministers. Het parlement dealt met de president. Als de president uitlandig is, dan nemen wij genoegen met de vicepresid­ent”, aldus de gebelgde parlementa­riër.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname