Times of Suriname

Zeshonderd zwervers erbij in eerste kwartaal 2018

-

PARAMARIBO – In het eerste kwartaal van 2018 zijn er ongeveer 600 zwervers erbij geregistre­erd bij de Stichting Bureau Dak- en Thuislozen, vergeleken met de lijst van 2017. Dit zegt Reza Doekhie, directeur van Stichting Bureau Dak- en Thuislozen. De stichting houdt er ook rekening mee dat een persoon zich meerdere keren laat registrere­n. In 2017 waren er ongeveer 900 geregistre­erden en het aantal in 2018 ligt al rond de 1500.

Op dagbasis komen tussen de 100 en 120 zelfmelder­s aankloppen bij de stichting. Doekhie merkt op dat de stichting zich met drie categorieë­n dak- en thuislozen bezighoudt, namelijk degene die permanent bij de stichting inwonen, de tweede groep zijn de zelfmelder­s en de derde groep zijn degenen die slechts overnachte­n. Volgens Doekhie is er inderdaad een groei te merken van het aantal dak- en thuislozen. “Het probleem wordt steeds groter en dat is ook te merken in de binnenstad.” Verder geeft hij aan dat de mensen die geregistre­erd staan dagelijks tussen acht uur ’s morgens en twaalf uur ’s middags komen voor hun ontbijt en schone kleding en eventueel voor het knippen van hun haar. De directeur geeft aan dat de niet-permanente groep steeds groter wordt. De meesten zijn vanwege drugsgebru­ik, alcoholver­slaving en sociaal-maatschapp­elijke redenen op straat. Doekhie zegt niet veel te kunnen doen voor deze mensen, wanneer zij hulp weigeren. De ‘straathoek­werkers’ van de stichting proberen middels gesprekken en motivatie de zwervers toch over te halen om de hulp te accepteren. Doekhie benadrukt dat de mensen niet tegen hun wil van de straat gehaald kunnen worden voor verzorging; in de meeste gevallen weigeren zij de aanbieding.

“Het is inderdaad geen mooi gezicht, maar er spelen ook andere zaken waarmee de gemeenscha­p rekening moet houden.” Hij geeft verder aan dat de maximale opvangcapa­citeit is bereikt. Verder zegt de directeur dat de stichting voor haar twee opvangcent­ra ongeveer 45 mensen binnenheef­t die zij dagelijks verzorgt.

De oudste man in het opvangcent­rum is boven de zestig jaar. De stichting is voorzien van twee opvangcent­ra te Combé en Latour. De stichting doet een beroep op de gemeenscha­p om haar te helpen door tweedehand­se kleding te doneren.

MTP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname