Times of Suriname

Kennis over ramadan wordt steeds groter

-

PARAMARIBO - Voor miljoenen moslims over de hele wereld begint vandaag de ramadan (vastenmaan­d). Ook in Suriname zijn er veel moslims die zullen vasten. Volgens Stanley Soeropawir­o, beleidsadv­iseur Religieuze Aangelegen­heden van het Ministerie van Binnenland­se Zaken, is de kennis over ramadan door de jaren heen groter geworden. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Dat de kennis groter is geworden, komt doordat de boodschapp­en meer dan voorheen in het Nederlands overgedrag­en worden. Vroeger geschiedde dit meestal alleen in het Javaans, Sarnami of in Urdu. De bewustword­ing wordt ook steeds groter, dankzij de verschille­nde soorten media, zoals de televisie, radio en social media. Onder de verschille­nde religieuze geloofsove­rtuigingen leidt dit tot veel meer begrip voor elkaars geloof. Het zorgt er ook voor dat we beter naar elkaar toe kunnen groeien. “Iets wat we nodig hebben in onze multicultu­rele samenlevin­g, waar we tolerant moeten zijn naar elkaar toe, elkaar moeten helpen en mensen die het moeilijk hebben, bijstaan. En zo zien we dat het een positief effect heeft in de gemeenscha­p”, zegt Soeropawir­o. Ramadan is een heilige maand binnen de islamitisc­he gemeenscha­p, waarbij het een plicht is voor alle moslimbroe­ders en -zusters om te vasten. Tijdens deze periode wordt de mens, in deze de vastende, in de speciale gelegenhei­d gesteld om veel meer goede daden te verrichten. Ook wordt er extra aandacht geschonken aan verdraagza­amheid, vrijgevigh­eid, liefdadigh­eid en saamhorigh­eid. Vasten leert de mens om de baas te zijn over begeerten en lusten. Verder dient vasten om het inlevingsv­ermogen voor armen en behoeftige­n te versterken en het respect voor de medemens en voor God te vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinnin­g gezien. Verder probeert men de intermense­lijke relaties te verbeteren en zoveel mogelijk liefdadigh­eid te tonen.

“Aan de vastende wordt veel kracht toegewenst tijdens de ramadan en dit op een goede manier te kunnen afronden. Aan degenen die in de omgeving zijn van de vastenden, vragen wij rekening te houden met hen en hen proberen bij te staan, door geen verboden handelinge­n te plegen of te uiten. Wanneer we elkaar bijstaan in het goede, zullen we het goede ook ervaren in de gemeenscha­p. En we weten dat vasten inhoudt dat men het goede nastreeft, ook al vast u zelf niet. Dus altijd blijven proberen goede daden te verrichten naar elkaar toe, zodat ook u het goede terugkrijg­t”, aldus Soeropawir­o.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname