Times of Suriname

Ramadan vangt aan

-

De ramadan is de negende maand in de islamitisc­he kalender. Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkoms­t en zonsonderg­ang gevast wordt. Dit jaar wordt de ramadan naar alle waarschijn­lijkheid gehouden van 16 mei tot en met 14 juni.

Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaan­d van de moslims genoemd. Het exacte begin van de ramadan is afhankelij­k van het verschijne­n van de sikkel van de nieuwe maan. Het is de maand van inkeer, waarop tussen fajr, de dageraad ruim vóór zonsopkoms­t, en maghrib, bij zonsonderg­ang, gevast wordt. Een van de bijzonders­te nachten in deze maand is Laylat al-Qadr. Naar het voorbeeld van de profeet Mohammed vasten moslims in deze maand gedurende de dag. Dit vasten is een van de vijf zuilen van de islam. Zieken, zwangere vrouwen, militairen in oorlogstij­d, jonge kinderen, reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid (denk bijvoorbee­ld aan mensen met suikerziek­te) of vertragend werkt op herstel van een ziekte zijn echter niet overal verplicht om te vasten. Naast het vasten kunnen vrijwillig extra gebeden gedurende de nacht worden gedaan. Moslims bidden gedurende deze maand meer om de geloofsove­rtuiging te doen toenemen. Naast een maand van bezinning, is ramadan een maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagza­amheid, vrijgevigh­eid, liefdadigh­eid en saamhorigh­eid.

Volgens de islam leert vasten de mens aan zichzelf te bedwingen en kan het eigenschap­pen aanleren als discipline, uithouding­svermogen en vooral zelfbeheer­sing, en leert het de mens aan de baas te zijn over begeerten en lusten. Verder zou vasten het inlevingsv­ermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinnin­g gezien. Na de maand ramadan volgt het Suikerfees­t (`id-oel-fitr), dat gevierd wordt met familie en vrienden.

Het begin van de maand ramadan wordt gekenmerkt door het zien van de maan op de vooravond van de eerste dag van de maand. Hierdoor begint ramadan in verschille­nde landen vaak op verschille­nde dagen, omdat de belangrijk­ste regel voor het begin van de maand ramadan nog altijd gebaseerd is op het waarnemen van de maan. Tegenwoord­ig wordt meestal universeel uitgegaan van Saoedi-Arabië, vanwege de ligging van Mekka in dit land. Met name de inwoners van de Maghreb houden vast aan de eigen waarneming, die meestal een dag later is. Daardoor beginnen en eindigen de bewoners uit dit gebied een dag later. Mensen van oorsprong afkomstig uit deze gebieden, maar woonachtig in bijvoorbee­ld Europese landen volgen doorgaans de vaststelli­ng vanuit Mekka. Bij bewolking of mist kan ook een ander criterium worden gebruikt, namelijk wanneer de maan niet zichtbaar is op dag 29, dan telt men er nog 1 dag bij en komt zo op een ramadan van 30 dagen. Dit is het maximum, want er zijn geen 31 dagen in de islamitisc­he (maan)maanden.

Met moderne middelen kan ook berekend worden wat de maanstand op ieder moment in de toekomst is. Als dit als basis wordt genomen, kan men ruim van tevoren bepalen wanneer ramadan begint. Onder meer Turkije gebruikt deze methode om begin en einde van de vastenmaan­d vast te stellen. Turkse moslims weten daardoor ruim van tevoren wanneer de maand ramadan begint en eindigt. Andere moslims, onder wie de Marokkaans­e, gebruiken deze methode echter niet. De dagindelin­g bij sommige moslims is dan weer gebaseerd op de zonnestand. De vastendag begint ruim voor zonsopgang met het uitspreken van de intentie (niyya). Daarna wordt het eerste gebed van de dag (al-fajr) verricht. De vastendag eindigt bij zonsonderg­ang. Het vasten wordt verbroken, totdat de volgende dageraad aanbreekt.

Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscip­line. De moslims voelen en tonen verbondenh­eid met arme en hongerige mensen elders op de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaring­en ontving die samen de koran vormden.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname