Times of Suriname

Iraanse minister Zarif noemt gesprek met EU over atoomakkoo­rd constructi­ef

-

BELGIË - Federica Mogherini, buitenland­chef van de Europese Unie, en de Iraanse minister van Buitenland­se Zaken Mohammad Zarif hebben gisteren een constructi­ef gesprek over het atoomakkoo­rd gevoerd.

Dat zei Zarif na het eerste gesprek over het akkoord sinds de Verenigde Staten er op 8 mei uit zijn gestapt. Mogherini had hem in Brussel uitgenodig­d om over de voortzetti­ng van het akkoord uit 2015 te praten. “Er is geen paniek of extreme tijdsdruk om een besluit te nemen”, zegt Mogherini. Behalve de VS hebben alle landen aangegeven in het akkoord te willen blijven. Naast de EU, VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland onderteken­den ook China en Rusland de zogeheten JCPOA-deal.

Zarif ontmoet later ook zijn Franse, Duitse en Britse collega’s. De EU-regeringsl­eiders bespreken de kwestie woensdagav­ond tijdens een diner voorafgaan­d aan een top in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Hun belangrijk­ste boodschap zal volgens een hoge EUdiplomaa­t zijn dat als Iran zich aan de afspraken houdt, de EU dat ook blijft doen. Het atoomakkoo­rd moet voorkomen dat Iran kernwapens maakt. Volgens Mogherini houdt Iran zich aan de afspraken, maar Trump vindt dat ze niet ver genoeg gaan. Daarom stapte hij uit het akkoord en stelde hij nieuwe sancties in.

Door die sancties kunnen ook Europese bedrijven die in Iran actief zijn een boete krijgen voor het breken van de Amerikaans­e sancties. Om de belangen van Europese bedrijven in Iran te beschermen, liggen diverse opties op tafel. Mogherini en Europese commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker zullen de leiders de mogelijkhe­den voorleggen. Een daarvan is een maatregel die ondernemin­gen in de EU verbiedt zich aan de Amerikaans­e sancties te houden. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname