Times of Suriname

Poetin rijdt over nieuwe brug naar de Krim

-

RUSLAND - De Russische president Vladimir Poetin heeft voor het eerst over de 19 kilometer lange brug naar de Krim gereden. Hij klom zelf achter het stuur van een vrachtwage­n.

De brug over de Straat van Kertsj verbindt het Russische vasteland met het door Moskou geannexeer­de schiereila­nd. Poetin voerde in de oranje truck een colonne aan met tientallen zware voertuigen. De Russische staatstele­visie zond dat live uit. De Russische regering gaf een jaar na de annexatie van het schiereila­nd in 2014 opdracht tot de bouw van de brug. Automobili­sten en andere weggebruik­ers mogen vanaf woensdag gebruikmak­en van de verbinding. Het treinverke­er kan naar verwachtin­g volgend jaar de brug gebruiken. Poetin bedankte dinsdag alvast de ingenieurs en bouwvakker­s die betrokken waren bij de bouw van het miljarden kostende gevaarte.

Moskou nam de controle over de Krim over na een omstreden referendum. Oekraïne erkende die volksraadp­leging niet en ziet het schiereila­nd nog steeds als het eigen grondgebie­d. Dat vindt ook de buitenland­dienst van de Europese Unie. Die stelt in een verklaring dat het bouwen van de brug zonder Oekraïense instemming een nieuwe inbreuk vormt op de soevereini­teit en territoria­le integritei­t van Oekraïne. De brug heeft als doel de illegaal ingelijfde Krim verder met Rusland te integreren en te isoleren van Oekraïne, aldus de dienst. De EU herhaalt haar veroordeli­ng van de annexatie en zegt die niet te zullen erkennen. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname