Times of Suriname

Twee blauwhelme­n vermist in Congo

-

CONGO - Twee blauwhelme­n van de VN-missie in Congo (Monusco) zijn vier dagen na een aanval op hun konvooi door militieled­en in het zuidoosten van het land als vermist opgegeven. Dat bevestigt een woordvoerd­er van de Monusco aan persbureau AFP.

“Een konvooi van de blauwhelme­n is vrijdag aangevalle­n door een Mai-Mai-militie in de provincie Tanganyika. Sindsdien zijn twee soldaten van het Beninse contingent vermist”, zegt Monuscowoo­rdvoerder Florence Marchal aan AFP. “De hele missie is gemobilise­erd om ze terug te vinden,” voegt ze toe. Het aangevalle­n konvooi bestond uit “twee voertuigen, met dertien soldaten”. De “andere elf zijn veilig en wel,” bevestigt Marchal aan AFP.

De Mai-Mai zijn zelfverded­igingsgroe­pen van de plaatselij­ke bevolking, die op etnische basis zijn samengeste­ld. De Monusco is het belangrijk­ste VN-contingent ter wereld met een “maximale bezetting van 16.215 soldaten, 660 militaire waarnemers en militaire stafoffici­eren, 391 politieage­nten en 1.050 leden van politie-eenheden”, volgens de laatste resolutie van de Veiligheid­sraad. De missie is sinds 1999 in Congo, en Kinshasa wil een definitiev­e terugtrekk­ing in 2020. In december stierven in de Congolese regio Beni, in het noordooste­n, vijftien Tanzaniaan­se blauwhelme­n bij een aanval door Oegandese rebellen van de Allied Democratic Forces. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname