Times of Suriname

Santokhi mist mobilisati­e, coördinati­e en samenwerki­ng bij protestact­ie

-

PARAMARIBO - Goede mobilisati­e, samenwerki­ng en coördinati­e waren zoek bij de protestact­ie van de Next Generation Movement die afgelopen week is gehouden. Chandrikap­ersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP), zegt aan de krant dat er geen rekening mee is gehouden dat velen in de ramadan vasten. Volgens hem zijn mensen het niet eens met het beleid van de regering, maar alleen protestere­n is niet de wijze van strijd voeren waar de gemeenscha­p naar uitkijkt. Hij vindt dat de samenlevin­g een alternatie­f nodig heeft dat de crisis wordt opgelost.

Volgens hem is er verder sprake van versnipper­ing in de organisati­e, wat niet goed is voor een zware mobilisati­e. Hij vindt dat elke bijeenkoms­t, die op deze wijze georganise­erd wordt, de regering vertaalt in haar voordeel. “Je moet rekening houden dat het ramadan is. De mensen hebben rust nodig, want zij onthouden zich van voeding en tal van andere activiteit­en. Zij concentrer­en zich op het innerlijke en daarvoor moet je respect hebben.” Santokhi zegt dat hij eerder sprak met de organisati­e die de protestact­ie organiseer­t. Hij gaf ook adviezen. Volgens hem ondersteun­t de VHP elke protestact­ie uit solidarite­it, maar die moet goed gecoördine­erd zijn met verschille­nde organisati­es. Hij mist een goede mobilisati­e bij deze acties. Volgens Santokhi komt de VHP met een andere aanpak. De partij gaat naar de verschille­nde buurten, het verre binnenland en districten om met mensen te praten. Hij benadrukt dat het bij de verkiezing­en niet zal gaan over wie gaat protestere­n en wie het luidst gilt, maar over welke partij in staat is dit land uit de crisis te halen.

Daarvoor is overtuigin­g en bewustword­ing nodig. Daarop richt de VHP haar campagne, vooral op overtuigin­g en bewustword­ing. “Wij laten onze stem horen op wijkbijeen­komsten. Wij gaan naar de gemeenscha­p toe.” De protestere­nde personen doen een oproep naar een bepaalde locatie, maar de VHP gaat naar de mensen toe. Santokhi vindt dat indien er een goede bundeling is van alle organisati­es en leiders, protestere­n wel zal werken. Hij zegt dat vooral nagegaan moet worden of er voldoende actieberei­dheid is in de gemeenscha­p. Hij merkt op dat mensen angstig zijn en veel tijd verspillen aan een waan van een voedselpak­ket. “Trotse burgers zijn gemaakt tot verslaafde­n van een pakket. Men moet niet vergeten dat tot 2010 de burgers met een waardevast salaris alles konden kopen in de supermarkt­en. De inhoud van een pakket nu is niet voldoende voor een gezonde voeding. Daarmee los je het vraagstuk van duurzame ontwikkeli­ng niet op.” Santokhi zegt dat de VHP duurzame en agrarische ontwikkeli­ng, ondernemer­schap en aanpak van gezondheid­sproblemen biedt. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname