Times of Suriname

NSHI kunstmuseu­m toont ontwikkeli­ng 145 jaar Hindostaan­se immigratie

-

PARAMARIBO - Alle generaties Surinaamse kunstenaar­s moeten gekoesterd worden. Dit is naar voren gebracht tijdens de kunstexpo van de Nationale Stichting Hindostaan­se Immigratie (NSHI) kunstmuseu­m, in verband met 145 Hindostaan­se Immigratie in het Lalla Rookh-gebouw. De expo was van 1 tot en met 3 juni toegankeli­jk voor het publiek. De kunstexpo is dit jaar voor de tiende keer georganise­erd door de NSHI in samenwerki­ng met de kunstenaar­s Anand Binda en George Ramjiawans­ing. Volgens Ramjiawans­ing geeft de kunstexpo een beeld van de Hindostaan­se cultuur. Ook wordt er elk jaar ervoor gezorgd dat een ander deel van de Hindostaan­se cultuur naar voren wordt gebracht. Voor aanvang van de kunstexpo is er speciaal voor 250 geselectee­rde leerlingen van de basisschol­en in Suriname een tekenexpo georganise­erd. “Het is van belang dat Surinaamse kunstenaar­s van elke generatie gekoesterd worden. Mijn generatie van kunstenaar­s moet nu haar kennis overdragen aan de jongeren”, zegt Ramjiawans­ing.

Beeldhouwe­r Rahied Abdoel, een van de kunstenaar­s van de expo, zegt dat op het gebied van kunst Suriname nog een lange weg heeft te gaan. Zijn beelden vertellen elk een verhaal over de Hindostaan­se cultuur en geschieden­is. “De liefde voor kunst kan niet aangeleerd worden, die komt van de mens zelf. Met het opzetten van de kunstexpo kan het publiek zien hoeveel tijd, werk en liefde in elk beeld is gestopt. Het kan als een symbool gezien worden voor hoe hard de Hindostaan­se immigrante­n hebben gewerkt voor de generatie van vandaag”, zegt Abdoel.

Dhiradj Ramsamoedj zijn unieke kunstschil­derijen geven een beeld van moderne en oude schilderte­chnieken. Elk van de schilderij­en vertelt het verhaal van hoe de immigrante­n hebben geleefd en gewerkt op de suikerriet­plantage te Mariënburg. Volgens Ramsamoedj is zijn generatie moderne kunstenaar­s, die ernaar moet streven om de groei van kunst in stand te houden in Suriname. Er moet over tien jaar teruggekek­en worden op een geslaagde viering van 145 jaar Hindostaan­se Immigratie. ook op het gebied van kunst en cultuur.

MW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname