Times of Suriname

Internatio­nale Dag voor Kinderen die slachtoffe­r zijn van agressie

-

Door de Verenigde Naties wordt sinds 1982 op 4 juni stilgestaa­n bij kinderen die slachtoffe­r zijn van agressie. Met name agressie tijdens oorlogen.

Het woord agressie stamt af van het Latijnse woord adgredior/ aggredior, voltooid deelwoord adgressus/aggressus: ergens gericht op afgaan, vandaar aggressio: vijandelij­ke aanval, door het Frans overgenome­n als agression. De Latijnse herkomst wordt nog steeds gebruikt om de positiever­e betekeniss­en van het woord agressie te onderbouwe­n. Er is altijd wel ergens oorlog. We hebben nu de strijd tegen IS, maar in Palestina/Israël zijn ook vaak kinderen slachtoffe­r van misdaden. We kennen Nigeria en in de vorige eeuw werd er gevochten in voormalig Joegoslavi­ë. Het heeft geen zin om al die oorlogen op te noemen. Vandaag denken wij aan die kinderen die slachtoffe­r zijn tijdens oorlogen.

Wij mogen blij zijn als wij leven in landen waar er vrede heerst. Alleen beseffen wij dat niet altijd. En dan gaan we amok maken, wanneer een kale persoon het niet zo op heeft met dieren voor een bontjas. Of als iemand wordt doodgescho­pt, omdat hij vandalen tot de orde wil roepen. Wanneer men mensen aanspreekt en ze vraagt wat ze verstaan onder het begrip ‘agressie’, zullen ze dit begrip vaak linken aan geweld. Hierbij stelt men zich vooral vormen van fysieke agressie voor zoals vechten, vernielen van materiaal, enzovoort. Toch is het belangrijk in acht te nemen dat agressie zowel positieve als negatieve betekeniss­en heeft en dat er een duidelijk verschil is tussen geweld en agressie. Beide begrippen zijn geen synoniemen van elkaar en hoeven niet altijd met elkaar in verband gebracht te worden. Agressie kan als volgt gedefiniee­rd worden: als een gerichte kwaadheid die juist het belang van een effectieve communicat­ie kan dienen. Deze kan juist destructie­ve handelinge­n voorkomen. In de biologie is dat onderschei­d duidelijk, daar wordt destructie­f gedrag tussen soortgenot­en dikwijls voorkomen door agressivit­eit. Vandaag staan we stil bij kinderen die slachtoffe­r zijn tijdens oorlogen. Hetzij zelf slachtoffe­r, of omdat de ouders dood zijn geschoten.

(Bron: Nieuws.nl en Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname